Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Hou je geld lekker bij je

24 februari 2022 · Leestijd 2 min

“Vijftig cent,” klinkt het krakend uit de speaker van mijn hypermoderne spaarpot. Mijn nieuwste geldaanwinst kon zich wat mij betreft niet snel genoeg samenvoegen met de rest van mijn bij elkaar gesprokkelde centjes (lees: vijf euro).

 Mijn vrienden gaven hun geld vaak uit aan snoep, maar ik niet. Ik leek wel gek! Waarom zou ik Jawbreakers en Bubble Gum verkiezen boven geld? Ik verheugde me meer op het nieuwe getal op mijn spaarpotscherm (nogmaals: ik had een héle moderne spaarpot).  
 
Maar na een jaartje sparen verscheen daar plotseling een oogverblindende Barbie-auto in de Intertoys-etalage. Een cabrio met werkende radio. Ja echt, je leest het goed. Niemand kon dit pareltje zomaar voorbijlopen, ook ik niet. Deze moest – met lichte twijfel – met mij mee naar huis. Thuis aangekomen staarde ik een beetje sad naar mijn allereerste auto. Was dit het waard? Ja, hij was geweldig, maar in gedachten hoorde ik mijn spaarpot “Nul euro!” roepen. Gelukkig vervaagde die stem al snel, toen mijn Barbie de denkbeeldige zonsondergang onder mijn bed tegemoet reed. Het geluid van de kleine autoradio overstemde die van mijn spaarpot.  

Inmiddels heeft de speelgoedauto plaatsgemaakt voor een echte wagen. Ook deze aankoop deed ik met lichte pijn in mijn hart, want mijn spaardrang ben ik niet helemaal ontgroeid. Ik zeg dat niet met trots, want laten we eerlijk zijn: het is vrij hebzuchtig om te sparen om het sparen. En toch kan geld kan in mijn beleving beter stilliggen dan rollen.  
 
Wat ik daaraan heb? Geen idee. Misschien om zeker te weten dat ik op ieder moment een Barbie-cabrio kan kopen, of misschien ben ik nou eenmaal zo opgevoed. Maar goed, ik maak een klein foutje, want ik ben die aardse schatten uit Matteüs 6:19 dus blijkbaar wél aan het verzamelen. Hopelijk vind ik in het nieuwste magazine over geld (vraag hier een proefexemplaar aan) wat nuttige tips om met mijn spaardrang om te gaan. In deze editie lees je namelijk alles over geld. Hoe je gelukkig kunt zijn mét, maar juist ook zonder. Want voor de zoveelste keer blijkt: geld maakt niet gelukkig. Als je stacks opraken en je spaarpot écht “Nul euro!” schreeuwt, wacht ergens onder je bed vast nog een mooie zonsondergang op je. 

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡