Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Hoe vaak moet je je vrienden zien?

17 juni 2016 · Leestijd 3 min

“Ik zie mijn vriendinnen iedere weekend.” “Elk weekend dezelfde vriendinnen?” vraag ik. “Ja, zo doen we dat al jarenlang,” antwoordt mijn collega. Als ik haar verbijsterd aankijk, vervolgt ze: “Als je goede vrienden bent, moet je elkaar toch iedere week zien?”

Ik heb heel wat vrienden, die ik niet iedere week zie. Ze wonen niet in dezelfde stad, of provincie en zelfs niet in hetzelfde land. Moet ik daar dramatisch over doen? Tuurlijk zou ik het tof vinden om ze hier dicht bij me te hebben. Aan de andere kant – als ik ze nu zie (meteen een goed excuus voor een tripje richting Londen of Rio) – ben ik extra blij. En volgens mij spreek ik niemand zo vaak en veel – als die vriendin in Londen. Soms grappen we zelfs dat we elkaars girlfriend zijn, zoveel bespreken we met elkaar via WhatsApp. Ja, ik geef toe: het is brugklasgedrag. Het spreekwoord ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’, gaat voor mij niet op.
Wat is vriendschap? Iemand kunnen vertrouwen, iemand waarvan je weet dat die ander je onvoorwaardelijk liefheeft. Iemand die je durft te vertellen wanneer je een stomme fout hebt gemaakt. Iemand die je niet direct veroordeelt en je geen verwijten maakt. Je voelt je veilig en hij of zij laat je vrij om te zijn wie je bent.Zelfs Jezus die mens en God tegelijkertijd was, had vrienden nodig. Hij had drie beste matties: Petrus, Johannes en Jacobus. Met deze drie deelde Hij zijn meest intieme gedachten en gevoelens. Daaromheen had hij de overige negen discipelen en ik weet zeker dat hij ook hen als vrienden bestempelde. Best een toffe constructie! Mensen waren graag bij Jezus, ze liepen hem achterna. Ik denk dat hij onderweg ook vrienden maakten. Sommigen liepen een klein stukje met hem mee, anderen zoals de discipelen hun hele leven. Is de ene vriendschap beter dan de andere? Ga niet vergelijken, want dat is dodelijk voor een vriendschap.  Toch heeft Jezus heeft daar vast over nagedacht: Drie vrienden kiezen die Hij het dichtste bij zijn hart toeliet. Bij wie Hij kwetsbaar durfde te zijn. Het waren deze drie die Hij meenam op een trip. Daar waren ze eindelijk met Hem alleen, zonder de opdringerige mensenschare van Jezus-fans. Vaak is het gemakkelijk om je vrienden in de mensenschare te spreken – daar kan je je diepste gedachten, je zielenroerselen, gemakkelijk verbergen. Maar het is goed om op zijn tijd die berg op te zoeken met je intiemste vrienden. Hoe vaak moet dat? Dat ligt aan je persoonlijkheid. Voor de een is dat iedere dag of week, voor de ander eens per twee maanden. Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen wandelen een paar maanden met je mee. Fijne geruststelling is, dat er Iemand is, die zich Vriend noemt en JE HELE LEVEN met je meewandelt. Iemand die je vaker ziet dan ieder weekend. Het is Iemand die nooit verveelt!Arachne Molema is senior crossmediaal redacteur bij BEAM en is dol op de BEAM-lunchgesprekken.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡