COLUMN: Het christelijk geloof is geen sprookje
Christenen geloven in bizarre dingen: opstanding uit de dood, splijtende zeeën, pratende ezels. Dat het bizar is besef ik echt. Toch vind ik dat christenen zich soms makkelijk uit het veld laten slaan door altijd en eeuwig op kritische vragen te reageren met: ‘Ik kan het niet bewijzen, maar daarom heet het ook geloven..’ Ik weet dat geloof iets anders is dan wetenschap, maar we hoeven nou ook weer niet over ons heen te laten walsen.
Neem bijvoorbeeld de opstanding van Jezus. Super bizar, maar ook super uitgebreid beschreven door vier losstaande auteurs. De vier ooggetuigenverslagen (want dat zijn het) van Mattheüs, Marcus, Lukas en Johannes zijn door de eeuwen heen vaker overgeschreven en gekopieerd dan welk ander geschrift dan ook. Simpel gezegd: Wat jij op school leert over Julius Caesar is veel minder vaak gekopieerd en historisch gezien dus minder betrouwbaar dan de verhalen van Jezus Christus. Dat mogen wij als christenen best vaker zeggen vind ik.
Omdat ik nu toch lekker bezig ben: Hieronder heb ik een aantal argumenten op een rijtje gezet die mensen aandragen als ze niet kunnen geloven dat Jezus echt uit de dood is opgestaan. Als je de evangeliën, die echt best betrouwbaar zijn, goed leest, zijn die argumenten vrij makkelijk te weerleggen:
1. “Jezus was simpelweg niet dood."
Jezus werd met een speer in zijn zij gestoken nadat hij stierf aan het kruis, deze speer doorboorde uiteindelijk zijn hart. Zijn lichaam werd vervolgens in linnen doeken gewikkeld. Stel dat hij – wat vrijwel onmogelijk is - nog steeds niet echt was overleden, dan was het onmogelijk om na een coma van drie dagen uit die doeken los te komen.
2. “Zijn lichaam is gestolen of zijn leerlingen hebben gewoon bij het verkeerde graf gekeken”
Jezus’ lichaam is nooit gevonden terwijl bijvoorbeeld de Romeinen echt wel hebben gezocht. Als ze het lichaam van Jezus hadden kunnen laten zien, was er gelijk een einde gekomen aan die hele opstand en nieuwe 'Jezus beweging.' Jezus werd begraven in het graf van Josef van Arimatea, een bekend lid van de Joodse regering. Zijn vrienden en Jezus’ discipelen wisten waar dit graf was, dus de kans dat iedereen massaal naar het verkeerde (en dus lege) graf stond te koekeloeren op paasmorgen is bijzonder onwaarschijnlijk.
3. “Jezus’ verschijning was een hallucinatie”
Jezus heeft na zijn opstanding nog even op aarde rond gewandeld. Hij is aan meerdere mensen verschenen, zelfs een keer aan een groep van vijfhonderd mensen. Daarnaast zijn de vier evangeliën binnen vijftig jaar na de hemelvaart op papier gezet, wat betekent dat de meeste ooggetuigen nog in leven waren. Critici konden gewoon vragen of deze mensen Jezus daadwerkelijk hadden gezien na zijn opstanding. Als de verschijning van Jezus een leugen was geweest, zou dat best snel boven tafel zijn gekomen.
4. “Het was één grote samenzwering van de familie en volgelingen van Jezus”
De familie van Jezus dacht dat hij hartstikke gek was geworden. Toen hij rond trok en preekte hebben ze hem nog opgezocht om hem mee naar huis te nemen. Nadat Jezus opstond uit de dood, veranderde de instelling van zijn familie compleet. Zijn moeder en zijn halfbroer Jakobus (die van het Bijbelboek) werden belangrijke figuren binnen de vroege christelijke kerk. Er moet dus iets groots gebeurd zijn waardoor zelfs zijn eigen familie geloofde dat Jezus echt God was.
Liegen doe je in je eigen voordeel
Ten slotte hebben we nog de discipelen. Ze hadden veel over voor Jezus, maar waren ook, net als ieder ander, laf en egoïstisch. Denk aan Petrus die Jezus drie keer verraadt (Mattheus 26: 69 – 75) of Jakobus (niet die van het Bijbelboek) en Johannes die niet wilden afwachten en Jezus vroegen of zij met hem mochten regeren (Markus 10: 35- 40). Na de opstanding van Jezus veranderde dit compleet. Deze laffe, egoïstische mannetjes waren niet langer laf en egoïstisch en werden stuk voor stuk vermoord omdat ze hun geloof in Jezus niet wilden afleggen. Alleen Johannes werd niet vermoord, hij werd verbannen naar Patmos en schreef daar Openbaringen. Liegen doe je alleen als het in je eigen voordeel is, dat was voor de discipelen dus echt niet het geval. Toch hebben ze altijd volgehouden dat Jezus echt is opgestaan, zelfs als ze het met de dood moesten bekopen.
Zo, dat waren de argumenten. Ik weet dat logisch redeneren niet de basis is van geloven in Jezus. Geloof is veel meer dan dat en een persoonlijke relatie met God kan niet gebaseerd zijn op leuke feitjes en slimme argumentaties. Gebruik bovenstaande argumentatie ook niet om niet-christenen mee om de oren te slaan, gewoon naar hen luisteren is vaak veel liefdevoller. Toch helpt het me wel om te beseffen dat geloven in Jezus niet hetzelfde is als geloven in Roodkapje. En dat mogen we soms echt wel zeggen. Vind ik.
LEUK HE COLUMNS? Lees er hier VEEL meer!
Geschreven door
Wilke