Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Help, ik ben hobby-loos!

28 mei 2021 · Leestijd 3 min

“Dus, wat zijn je hobby’s?”, vraagt mijn rijinstructeur na een ongemakkelijke stilte. Ik vind dat, naast ‘Wat wil je later worden?’, de meest irritante vraag die je kunt krijgen. Als ik antwoord geef, moet ik namelijk toegeven dat ik mijn vrije tijd verspil met TikTok en Netflix. Wat ik snel nog kan bedenken is dat ik wat gitaar speel, maar veel minder dan ik zou willen. “En jij?”, kaats ik terug. De rest van de rijles hebben we het over mountainbiken en rally auto’s. Waarom hebben alle boomers interessante, beeldschermloze hobby’s? En wat is er dan misgegaan bij mijn generatie?

Ik zie om me heen hoe moeilijk leeftijdsgenoten het vinden om zichzelf een middag te vermaken. Te snel grijpen ze naar hun Playstation, laptop, telefoon of Nintendo Switch, omdat echte hobby’s ontbreken. Na een paar potjes Fifa is je middag alweer voorbij, maar ben je daardoor echt tot rust gekomen? Denk hier eens over na: stel dat je een vrije middag door moet brengen zonder beeldschermen. Wat ga je dan doen?

De generaties die zonder telefoon zijn opgegroeid, kunnen die vraag makkelijk beantwoorden. Een oud-collega van mij naait haar eigen kleding en mijn tante schildert al van kleins af aan. Zij konden vroeger nog geen series bingen en dus bedachten ze creatieve oplossingen voor hun vrije tijd. Ik vind het heerlijk om te luisteren naar de weekendverhalen waarbij ze foto’s laten zien van hun creaties. “En wat heb jij dit weekend gedaan?”, krijg ik dan als vraag terug. “Uuh, mijn boerderij op HayDay heeft er drie koeien bij.”

Ik zie dat in hobby’s vaak terugkomt hoe mooi God ons heeft gemaakt. Als ik mijn moeder op een zonnige dag met haar handen in de aarde zie wroeten om bloemen te planten voor de uitstervende bij, zie ik haar liefde voor Gods schepping. Wanneer mijn vader na uren kokkerellen een heerlijk gerecht op tafel zet, zie ik al dat het veel te veel is, zodat hij de buren én oma blij kan maken met een extra portie. Hobby’s weerspiegelen onze talenten, liefdestalen, intelligentie, dienstbaarheid, gaven en daarmee een stukje van God zelf.

Probeer het eens: leg elk beeldscherm een middag opzij en ga aan de slag met je talenten. Pak je instrument weer eens op, koop een blok klei of begin een moestuin. Ik ga mijn gitaar weer eens oppakken om nieuwe akkoorden te leren en misschien zelfs een liedje te schrijven. En als mijn rijinstructeur maandag weer vraagt naar mijn weekend, heb ik sowieso iets leuks te vertellen.

De online- en offlinewereld is het thema van het nieuwste BEAM Magazine. Vraag hier je gratis proefexemplaar aan! 

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡