Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Heb jezelf lief als je naaste

10 november 2016 · Leestijd 3 min

Heb je naaste lief als jezelf. Deze zin is de basis van het christelijk geloof. Een prachtige basis als je het mij vraagt. Zo leer je te denken vanuit anderen. Zelfkritisch te zijn. Het draait niet allemaal om jou. We moeten het samen doen. Wat je niet wil dat jou geschiedt, doe dat ook de ander niet.

Praktisch betekent dit: niet roddelen, klaarstaan voor anderen, minder bedeelden een hand toesteken, niet voordringen, geduld hebben, respect voor ouderen, enzovoort. Zo help je niet alleen je eigen bestaan, maar ook dat van anderen (van je naasten) vooruit. Afgelopen woensdag sprak ik Marnix. Hij is voor mij de belichaming van naastenliefde. Marnix staat voor iedereen klaar. Tot een paar maanden geleden zat hij nog in drie bandjes tegelijk, regelde hij de evenementen bij zijn studentenvereniging en hielp hij het videoteam in zijn kerk. Marnix zei overal ‘ja’ op. Ook als hij er eigenlijk geen tijd voor had. Marnix wilde niemand teleurstellen. Iedere naaste helpen. Tot hij twee weken lang zijn bed niet meer uit kon komen. Marnix had een burn-out… Een complimentje daar, 'even helpen', mijn website bijwerken, berichtjes beantwoorden of mailtjes lezen. Ontzettend moe zijn, maar alsnog naar die ene afspraak gaan. De hele week door. Ook voor mij is het soms lastig om op de rem te gaan staan. Ik wil – net als Marnix – mensen niet teleurstellen. Er voor ze zijn. Altijd en overal.

Ontzettend moe zijn, maar alsnog naar die ene afspraak gaan...

Zo spreek ik – ondanks de vermoeidheid – toch af met vrienden. Zit ik ’s avonds weer een schrijfsel af te maken. En probeer ik iedereen van een passend, digitaal antwoord te voorzien. Tot ik uiteindelijk zelf niet meer kan, dus te laat ben. Tijdens het gesprek met Marnix werd dit allemaal duidelijk. Zijn leven was een spiegel voor mijn toekomst. Door hem heb ik een nieuwe blik op mijn overvolle weekend geworpen. En plan ik naast al mijn afspraken nog iets erbij, namelijk: niets. Het draait niet allemaal om mij. Maar ook niet om de ander. Heb je naaste lief als jezelf. Het is een gelijkwaardigheid. Jij bent precies even belangrijk als je naaste. Je hoeft jezelf niet volledig weg te cijferen voor de ander. Denk ook aan je eigen gezondheid, aan je eigen rust en behoeften. Zodat je lichaam en geest de mogelijkheid hebben om aan te sterken. En je vervolgens nog meer mensen kunt helpen. Wat je niet wil dat de ander geschiedt, doe dat ook jou niet. Heb jezelf lief als je naaste. Bas heeft zichzelf lief. Net als jou.

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡