Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: God fixte mijn eindexamens

27 mei 2017 · Leestijd 4 min

De laatste drie jaar van de middelbare school werd ik steeds zenuwachtiger voor ieder examen. Het laatste jaar rende ik soms met mijn hand voor mijn mond naar de wc, ik was ervan overtuigd dat ik ging overgeven. De buikpijn werd ook steeds erger. Als ik over mijn eindexamens nadacht, had ik het idee dat ik die nooit kon overleven. Ik zou vast twee weken lang geen hap door mijn keel krijgen. En ik zou waarschijnlijk heel chagrijnig tegen mijn familie doen.

Ik heb gewacht en gewacht op God.
Uiteindelijk keek Hij, eindelijk luisterde Hij.
Hij haalde me uit de greppel,
tilde me uit de modder.
Hij zette me op een vaste rots,
zodat Hij zeker wist dat ik niet zou vallen.

Vlak voor de eindexamens ging ik naar een festival. Mijn vriendinnen verklaarden me voor gek en zeiden dat ik de hele vakantie zou moeten leren. Ik had mijn tickets voor Soul Survivor al geboekt. Ik wist  dat een ontmoeting met mijn God het enige was dat er voor kon zorgen dat ik niet zenuwachtig zou zijn, ik ging toch.

Gezegend zijn zij die zichzelf overgeven aan God.
Die hun rug keren naar de zekerheden van de wereld.
Die negeren wat de wereld aanbidt.
De wereld is een mega opslagplaats van Gods wonderen en gedachten.

Soul Survivor was gaaf, ik leerde God op een nieuwe manier kennen. Eenmaal thuis begon ik met leren. Met nog maar een paar dagen over voor mijn eerste examen en tientallen boeken die ik nog in mijn hoofd moest krijgen was er genoeg reden voor stress. Toch hoorde ik God steeds weer zeggen: 'Vertrouw Mij maar, alles komt goed.' 

Niets en niemand komt dicht bij U!
Ik begon met praten over U, ik vertelde alles wat ik over U wist,
maar snel wist ik niets meer te vertellen.
Letters noch nummers kunnen u beschrijven.

Tijdens mijn examens begon ik boeken over God te lezen. Elke seconde die ik over had, las ik verhalen over zijn goedheid. Voor mijn Engels examen las ik dan een Engels boek over zendelingen en voor biologie boeken over Gods genezende kracht. Hierdoor werd mijn perspectief op mijn examens zo veranderd. God is in control!

Iets voor u doen, iets aan u geven is niet waar u naar verlangt.
Religieus zijn,  vroom zijn - daar vraagt u niet om.
U heeft mijn oren geopend zodat ik kan luisteren. 

Ik ontdekte dat het hebben van een relatie met God, het enige is dat er echt toe doet. Ik begon met Hem te praten over mijn examens. Wat kon ik verwachten? Ik bad dat mijn Nederlands examen Bijbelteksten zou bevatten. En er kwam niet een, niet twee, maar drie keer een Bijbelgedeelte in voor! Zo groeide ik in vertrouwen. Ik verlangde zo naar meer van Hem.

Dus ik antwoordde: 'Ik kom! Ik heb in Uw brief gelezen wat u over mij schreef. En ik kom naar het feest dat u geeft voor mij!' Dat was het moment dat Gods Woord mijn leven binnenkwam en een deel werd van wie ik ben.

Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Ik heb geen buikpijn gehad en ik was de hele examenperiode vrolijk. Als ik nu terugkijk op mijn middelbareschooltijd, waren de centraal eindexamens misschien wel het beste deel van de 6 jaar. Ik heb me nog nooit in mijn leven zo gezien gevoeld door God. Ik kan nu aan mijn nieuwe studie – Muziektherapie - beginnen met het besef dat God er altijd bij is. Dat was het moment dat Gods mijn leven binnenkwam en deel werd van wie ik ben. Joy (18) deed dit jaar examen en is dol op kinderen, schilderen en zingen. De Bijbelteksten zijn een door haar vertaalde versie van psalm 40 uit The Message. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡