Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Gelukkig kunnen we christenen kwetsen

18 november 2020 · Leestijd 2 min

Ik ben blij. Er is namelijk nog een groep die we ongegeneerd kunnen krenken, zonder dat het hele land op z’n achterste poten staat. Er is nog een geloof dat we zonder consequenties kunnen uitlachen, bespotten en uitkotsen. En heel Nederland maakt daar gretig gebruik van!⁠

Theo Maassen die Jezus op een houten kruis aflikt. Tim Hofman die Jezus uitbeeldt en zegt dat-ie voor onze zonden wil sterven. StukTV die voor een miljoen kijkers de doop, God en eigenlijk het ganse geloof belachelijk maakt. Het Sinterklaasjournaal die zich aan duizenden dingen niet wil branden, maar over het verzonnen plaatsje Kruisigem met een Jezusbeeld niet nadenkt. Gelukkig kunnen we altijd nog christenen kwetsen, die doen toch niets...

O ja, er zijn wel christenen die zich roeren. Die eerlijk vertellen dat ze zich gekwetst voelen. Maar gelukkig kunnen we hen ‘homohaters’, ‘anti-abortusgekkies’ of ‘sprookjesgelovers’ noemen om ze weer het zwijgen op te leggen. Zolang we met z’n allen iedere christen over één kam scheren, blijft er een heerlijk groepje over die we kunnen bashen tot in de (door de christenen zelfverzonnen) eeuwigheid.

Omdat je je wel uitspreekt, maar niet met dezelfde wapens terugvuurt

Heerlijk toch, christentje jennen. En jij - de gemiddelde saaie, vrome, seksloze, homofobe christenen - kan er niets tegen beginnen. Jij blijft kalm en ontsteekt niet in genadeloze woede. Omdat je in naastenliefde gelooft. In vergeving. In een God die groter is dan satire of haat. Omdat je gelooft dat Jezus ook de andere wang zou toekeren. Dat licht altijd van duisternis wint.

Omdat je ondanks alle klappen, beschimpingen en lachsalvo’s recht overeind blijft staan. Omdat je je blik niet omlaag laat trekken, maar naar boven houdt. Omdat je blijft bidden, over God vertellen en trots achter je geloof blijft staan. Omdat je je wel uitspreekt, maar niet met dezelfde (of heftigere) wapens terugvuurt. Omdat je je laat kwetsen en kleineren, maar geenszins van plan bent om te krimpen.

Dankjewel christen, ik leer van je.­

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡