Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Geen treurwilg als vriend(in) alstublieft

11 maart 2016 · Leestijd 3 min

Voor vrienden met een positieve geest, doe ik alles. Treurwilgen ga ik uit de weg. Zelf wil ik ook graag een bo(o)m vol positiviteit zijn.

Volgens wetenschapper Caroline Leaf, groeien gedachten in je hoofd als een boom. Gedachten zijn net takken, genoeg takken bij elkaar vormen een boom. Positieve gedachten leiden tot positieve bomen. die vervolgens vrucht dragen.
Waarmee voed jij je? Als je je hersenen voedt met positieve gedachten, is dat net mest (plantenvoeding). Ze krijgen een onwijze groeispurt. Vermeerderen. 'Zeg sunshine, ben je nooit chagrijnig?,' vraagt onze altijd vrolijke EO-restaurantkok aan me als ik deze week een kopje thee kom halen in de kantine.
‘Nou nee, bijna nooit,’ antwoord ik hem. ‘Dat is niet goed voor mijn geest, en ook niet voor mijn lijf. Laat die zorgenrimpels maar wegblijven.’ Dezelfde wetenschapper toonde aan dat een positieve geest invloed heeft op je gezondheid: je hart, bloedvaten, huid, op bijna iedere lichaamscel.
Zo omring ik me liever niet met treurwilgen. Negatief zijn is funest. Als ik soms toch een sombere of verdrietige bui heb, - dan ga ik niet naar een somber iemand. Ik bel of spreek af met een vriend(in), die me bemoedigt, mijn blik verruimt, me hoop geeft. Als je gedachten af en toe toch als treurwilgtakken voor je hoofd hangen, heb je een vriend nodig die ze opzij schuift. Zodat die zonnestraal weer in je gedachten naar binnen schijnt. Jezus was daar een ster in. Hij bemoedigde, straalde positiviteit én hoop uit en daarom wilden de mensen bij Hem zijn. Zonder hoop is je geest, net als je lichaam verloren, je verdort.   Jezus richtte zijn gedachten op God de Vader. Zijn takken groeiden richting de hemel. Niemand heeft deze positiviteit ooit weten te overtreffen. Hij was als een eucalyptus, de hoogste boomsoort ter wereld die honderd meter hoog kunnen worden. Discipelen, tollenaars, hoeren, vrouwen voelden zich allemaal bij hem thuis. Bij Hem was er leven voor hun ziel. Tegen een vruchtbare boom kun je aanleunen als je moe bent, of  in de schaduw zitten als de zon te heet is en je geestelijke verkoeling zoekt, je kunt eronder onder schuilen als het onweert in je leven, er in klimmen als je avontuur zoekt of ver wilt kijken, een appel eten als je honger hebt. Zijn mensen graag bij jou? Wat voor boom ben jij? Een treurwilg of een eucalyptus? Aan jou en niemand anders, is de keus.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡