Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: De eeuwigheid lijkt me een nachtmerrie

25 november 2016 · Leestijd 3 min

Stoere jongen: “Ik werd huilend wakker als ik er ’s nachts over droomde, ik vond het doodeng.” Je zou verwachten dat de jongen die tegenover me staat het heeft over horrorclowns of mega tarantula’s. Maar nee, hij heeft het over ‘de eeuwigheid’: de nieuwe hemel en aarde die Jezus aan het voorbereiden is voor ons.

Ik - Wilke - heb de eeuwigheid nooit eng gevonden, als kind niet, nu niet. Als kind leek het me juist machtig mooi om altijd bij God te zijn, met tijgers te spelen en te stoepkrijten op gouden straten. Maar toen de stoere jongen uitlegde wat hem precies angst aanjoeg, begreep ik dat wel. Ons gesprek was minder overzichtelijk dan onderstaand rijtje, maar omdat het lezen van deze column anders een eeuwigheid duurt, heb ik orde aangebracht.

Stoere jongen over eeuwigheid:
1. "Er komt geen eind aan. Word ik dat niet zat?" 
2. "Je bent er altijd gelukkig, maar hoe kan iets fijn zijn als er geen minder fijne dingen zijn om mee te vergelijken?"
3. "Als ik me probeer voor te stellen wat een eeuwigheid is, kan ik er gewoon niet bij en dat jaagt me angst aan."

Best wel goede punten toch? Waarom zou een eeuwigheid met God geweldig zijn?

Een dominee zei ooit: “God kan niet in de toekomst kijken, Hij is daar al.” Zoals je misschien begrijpt was er per direct ernstige kortsluiting in mijn hersenpan: want hoe kan dat? “God staat buiten de tijd,” ging hij verder. “Tijd is iets waar mensen aan gebonden zijn. God niet, die is in het verleden, het heden en de toekomst.” Als ik hier een voorstelling van probeer te maken, krijg ik spontaan hoofdpijn, maar volgens mij betekent dit wel degelijk iets voor de eeuwigheid die op ons ligt te wachten.

Als iets eeuwig is, dan boeit tijd niet. We zijn zenuwachtig omdat we 27 jaar zijn en nog geen relatie hebben en we verheugen ons op Kerst omdat het over een maandje alweer zo ver is, maar in de eeuwigheid is dat niet zo. We worden bevrijd van onze gebondenheid aan de tijd want we hoeven daar niet te slapen, worden niet oud en gaan niet dood.

Snap jij het nog? Ik niet helemaal namelijk. Gelukkig gaat God het ons uitleggen als we naar de volgende fase gaan. En laat Hij voor die uitleg nou mooi een eeuwigheid de tijd hebben.     Wilke vindt het moeilijk om te begrijpen dat tijd tijdelijk is, maar is wel dankbaar dat jij de tijd hebt genomen om na te denken over de eeuwigheid waar tijd verjaart. Weet jij nog hoe laat het is?

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡