Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Een korte broek is te gewaagd voor een kuddedier als ik

11 juni 2021 · Leestijd 3 min

Mijn mond valt open als ik op school aankom: “Meiden, we hadden toch korte broeken afgesproken in de groepsapp?” vraag ik verontwaardigt. Het is de eerste echte zomerdag van het jaar en volgens kanikeenkortebroekaan.nl is het tijd voor blote benen. “Ik wilde niet de hele dag met klevende benen aan de stoel plakken”, begint Cindy. “Ja, en toen ik vanochtend op Snapchat zag dat Cindy een lange broek aanhad, durfde ik niet meer”, zegt Lisa. “Ik heb me nog snel omgekleed toen Lisa mij kwam ophalen in een lange broek”, vertelt Jessica. Nog drie van die excuses volgen. Een kettingreactie van onzekerheid waarin ik de zwakste schakel ben. “Kan ik nog snel naar huis om me om te kleden…?”

Kuddegedrag: we zijn er allemaal op de een of andere manier wel schuldig aan. We dragen dezelfde kleren van de Zara, laten foto’s van influencers zien aan de kapper en durven niet alleen met een korte broek naar school. Als we een beetje gek willen doen geven we daar wel onze eigen draai aan, zolang je maar binnen de lijntjes blijft kleuren. Het is een veilige plek, want als je allemaal hetzelfde bent, kan niemand je belachelijk maken.

“Nieuw onderzoek wijst uit dat schapen uit angst deel uitmaken van een kudde”, lees ik op Facebook (waar anders vind je dit ook). Ik schiet in de lach en klik om door te lezen. De onderzoekers onderzochten kuddegedrag door gps trackers aan de schapen vast te maken. Wat blijkt: schapen zijn alleen onderdeel van een kudde om hun eigen hachje te redden. Dus niet voor de gezelligheid of omdat het knus is, maar zodat ze zich in het hartje van de kudde kunnen verstoppen als er gevaar is. Als dat zo is, zijn wij dan niet heel veel anders dan die schapen?

Buiten je comfortzone liggen de meest fantastische ontdekkingsreizen

Ik hoef geen gps trackers op mensen te plakken om te weten dat ook wij onderdeel zijn van een kudde die ons voor gevaar beschermt. Ons ‘gevaar’ is alleen wat anders dan dat van een schaap. Wij zijn bang om uitgelachen, gepest of buitengesloten te worden als we afwijken de kudde. Dat is toch jammer? Die kudde kan ons tegenhouden om een unieke kant van onszelf te laten zien. Misschien zorgt die kudde er zelfs voor dat je jezelf niet kunt zijn, omdat dat niet zou ‘passen’ binnen de kaders van de groep.

Het is oké om buiten de lijntjes te kleuren en een ander pad te bewandelen dan de kudde. Buiten je comfortzone liggen de meest fantastische ontdekkingsreizen. Wie weet was het ‘verloren schaap’ in de vergelijking van Jezus ook op zoek naar zichzelf. Gelukkig weet hij, en ook wij, dat wanneer er écht gevaar opduikt, de herder naar je toe komt om te vechten tegen de beren op de weg. Jezus zal voor ons vechten, ons opvangen en onze wonden verzorgen. Dus trek die korte broek, of wat mij betreft zelfs een galajurk aan naar school. Waar zou je nog bang voor zijn?

Benieuwd geworden naar meer columns van Daniëlle? Check deze als je ook geen hobby's hebt.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡