Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Waarom ik niet op een christelijke partij stem

16 maart 2021 · Leestijd 3 min

De zoveelste stelling verschijnt op mijn scherm en ik zucht. Buiten slaan de druppels tegen het raam op deze druilerige dag terwijl ik de zoveelste kieswijzer invul. Ik weet allang wat ik wil gaan stemmen en ook op wie, maar elke keer denk ik toch dat de Stemwijzer mij misschien van het tegenovergestelde gaat overtuigen. Want als christen zou ik eigenlijk op een christelijke partij moeten stemmen, toch?

Ik pak toch de Stemwijzer er maar weer bij. Of de jongerenkieswijzer, WelkePartijPastBijMij en niet te vergeten de EcoFeministische Kieswijzer. Stemmen is een kostbaar goed en ik heb dit dan ook altijd al heel serieus genomen, ook al was het ‘maar’ voor de waterschapsverkiezingen. Dit jaar gaat het niet om sluizen en kribben maar om de klimaatcrisis, de woningnood en het leenstelsel. Grote beslissingen waarop wij grote invloed hebben. Letterlijk elke stem telt. Met één kruisje met een klein, rood potloodje kan ik alles zeggen wat ik op mijn hart heb. En dat is veel...

Hoe past mijn geloofsovertuiging bij mijn kiesgedrag?

Ik heb een grote interesse in politiek en ga een goed debat nooit uit de weg. In mijn laatste jaren op het vwo werd ik geprikkeld om een goede tegenhanger te zijn van de rechts-georiënteerde politici in spe van mijn klas. Mijn favoriete kleur is niet rood maar verder ben ik volledig links (inclusief linkshandigheid). Maar hoe past mijn christelijke geloofsovertuiging en opvoeding hierin? Dit vroeg ik mij af terwijl ik door de verkiezingsartikelen van BEAM scrolde. Ik vulde nog maar een kieswijzer in, maar ook deze leidde me niet in de armen van de rechtse SGP, de conservatieve ChristenUnie of naar het CDA. Het bracht me niet dichter bij een antwoord op de vraag welke plek mijn geloof heeft.

Het klimaat is voor mij het allerbelangrijkste. Dit is God's planeet en we verwaarlozen haar

Maar goed, moet ik mijn christelijke geloof helemaal links laten liggen in mijn stemkeuze? Of juist alle idealen waar ik voor sta en waar ik naar leef, laten varen om maar christelijk te kunnen stemmen? Ik denk dat ik niet het één of het ander hoef te doen. Het sluit elkaar niet uit. Het klimaat is voor mij het allerbelangrijkst, oftewel, het zorgen voor en beschermen van God’s planeet. Momenteel verwaarlozen we haar en dat moet anders. Daarnaast is inclusiviteit voor mij van groot belang. Jezus sloot toch ook niemand buiten? Ik stem dit jaar voor God’s schepping. Mijn stem en mijn geloof liggen daarom dit jaar qua politiek links. En nee, deze partij identificeert zich niet als christelijk, maar ik kan er met mijn idealen én mijn geloofsovertuiging volledig achter staan.

Vol overtuiging een vakje rood kleuren

Wanneer ik woensdag ga stemmen, zal ik vol overtuiging voor mij het juiste vakje rood kleuren. Hierna zal ik even omhoog kijken vanuit mijn hokje, kijkend naar de prachtige glas-in-loodramen van de mooiste kerk van de stad. En dan komt alles toch nog bij elkaar.

Mag jij dit jaar stemmen, maar ben je er nog niet helemaal over uit? Vul HIER een StemWijzer in. Succes! 

Geschreven door

Mattanja

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡