Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Briefjes uit de hemel zijn zeldzaam

19 maart 2017 · Leestijd 3 min

Stel je voor: je wilt een nieuwe telefoon hebben. Het internet staat vol met aanbieders en na lang zoeken heb je twee exemplaren gevonden die je wel aanspreken. Er is alleen één ding wat je ervan weerhoudt een keuze te maken: ze zijn allebei goed, maar welke is beter?

Ons leven zit bomvol met keuzes. Denk maar aan het beleg op je brood, je kleding, je telefoon, je opleiding en noem maar op. Het aanbod is enorm en er is niemand die ons vertelt welke keuzes we moeten maken. Kortom: vrijheid! Maar het is juist deze vrijheid zonder richtlijnen die ons ook heel veel stress kan bezorgen. Wat moet je daarmee? En welke rol speelt God in dit verhaal? Vaak hoor ik mensen die voor grote keuzes staan - bijvoorbeeld studie, relaties, duurzaamheid - , zeggen dat ze God erbij willen betrekken. Maar dat blijkt nog knap lastig te zijn. Er staat geen ‘checklist voor belangrijke keuzemomenten’ in de bijbel en de briefjes uit de hemel zijn erg zeldzaam. Hoe weet ik dan welke keuze God wil dat ik maak? En kan ik ook foute keuzes maken? Bij Jezus lees ik dit: Hij vindt de intenties van onze keuzes belangrijk, en de consequenties. Dat het niet gaat om onze daden zelf maar om onze intenties wordt wel duidelijk als Jezus de huichelarij van de farizeeën aan het licht brengt (Mat. 23:25-27). Waarom onze consequenties belangrijk zijn vergt iets meer uitleg.  Keuzes hebben consequenties, die niet alleen ons leven beïnvloeden maar ook dat van de mensen om ons heen. Met onze keuzes kunnen we mensen opbouwen, maar ook afbreken. Als ik dan Jezus bestudeer, zie ik daarin één rode draad: Hij haat het als mensen puur voor zichzelf kiezen zoals sommige farizeeën, en is super enthousiast als mensen in hun keuzes hun naaste voorop stellen zoals de barmhartige Samaritaan. Naastenliefde vormt zo een goede leidraad voor onze keuzes. Toch is de allerbelangrijkste les die ik leer dat onze keuzes Gods liefde voor ons niet beïnvloeden. Er bestaat niet zó’n domme keus waarna God zegt: ‘Nee, nu hoef je echt niet meer terug te komen’. Van alles waarop ik vertrouw in mijn leven, vormt juist God de meest veilige basis om domme keuzes te maken. Uiteindelijk gaat het er dus niet om wat je kiest, maar hoe je kiest. God zal niet minder van jou gaan houden als je soms een onhandige keuze maakt, met alle consequenties daarbij. 
En bedenk dit: in de meest onhandige keuzes zitten soms de meest waardevolle lessen. Eén van de domste keuzes die ik ooit maakte was om niet meer te praten over de dingen die mij bezighielden. Ik sloot me een tijdlang af en werd diep ongelukkig. Het was juist deze periode die me leerde dat je bedrogen uitkomt als je denkt het leven wel alleen te kunnen leven. En die les had ik niet willen missen.  Nelleke is onze nieuwe Bijbeltijger en studeert Godsdienst Pastoraal Werk. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡