Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Backpackers, niet iedereen is zoals jullie

25 maart 2017 · Leestijd 3 min

Ik heb niet bepaald een populaire mening, namelijk: 'Reizen hoeft van mij niet zo nodig'. Ik heb het prima naar mijn zin in dit kikkerlandje en ik word af en toe helemaal gestoord van al die zongebruinde mensen met hun backpack die mij vertellen dat ik een ander land nodig heb om ‘de beste tijd van mijn leven’ te kunnen beleven.

Jaarlijks zijn er duizenden Nederlandse jongeren die al backpackend naar Thailand of Australië gaan. Er zijn nog veel meer jongeren die er van dromen - en ervoor sparen - om op een dag hun rugtas in te pakken, een periode te stoppen met alles wat ze doen en de wijde wereld in te trekken, culturen te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen. Het is de grote droom van velen. Nou, niet mijn droom dus. Soms krijg ik het gevoel dat dit me 'raar' maakt. Ik heb op dit moment simpelweg geen behoefte om heel veel geld te betalen en naar verre, afgelegen oorden te gaan om te zien wat ik ook op Google Earth kan zien. Daarnaast spreek ik de taal niet, lust ik het eten niet en kan ik hoogstwaarschijnlijk de temperatuur voor geen meter handelen en ben ik het grootste gedeelte van mijn tijd kwijt aan mezelf insmeren met zonnebrand.

Het is raar als je jong bent en niet wilt reizen

Ik chargeer nu een beetje, maar lieve backpackers, ik heb oprecht geen behoefte om mijn backpack in te pakken en op reis te gaan. Ik heb niet eens een backpack. Probeer me er dus alsjeblieft niet van te overtuigen dat ik de beste tijd van mijn leven misloop omdat ik niet met een backpack op mijn zweetrug in een of andere jungle sta met een naam die ik niet eens kan uitspreken.

Als jij net als ik geen #worldtraveler bent, prima. Wees wie je bent! Je bent geen minder leuk mens dan je reislustige leeftijdsgenoten. Blijf lekker thuis, slaap uit, loop rondjes in je dorp of stad, lees boeken, speel games, doe je ding!

Als jij om je ding te doen geen exotische bestemming nodig hebt, is dat helemaal prima. En backpackers, waar jullie blij van worden is ook helemaal prima! We snappen dat jullie enthousiast zijn en ons ook ‘de beste tijd van ons leven’ gunnen, maar accepteer alsjeblieft dat wij niet zo werken. Met die acceptatie op zak, hebben wij wel weer zin om te luisteren naar jullie reisverhalen, deal?

Deze week hebben we het over backpacken. Ben jij een #worldtraveler (in wording) of niet? Laat het ons weten via WhatsApp (06-83673700) of mail (beamredactie @eo.nl).

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡