Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Als je single blijft, is dat niet goed...

26 mei 2020 · Leestijd 3 min

De hele maatschappij is ingesteld op (hetero) stellen. Op je dertigste moet je minimaal gelukkig gesetteld zijn. Als het even kan, komen de koters er ook aan...

Ziet jouw leven er nog niet zo uit, dan worden er vanzelf ongevraagde adviezen gegeven en misschien goedbedoelde – maar slecht ontvangen – opmerkingen gemaakt: “Ach, de juiste komt wel.” “Maar je bent zo leuk!” “Minder kritisch zijn.” “Moet jij je niet inschrijven op Funky Fish?” “Ik ben zo benieuwd met wie jij thuiskomt!” “Ik gun het je zo!” “Het gebeurt op het moment dat je stopt met zoeken.” “Ik ken nog wel iemand.” Et, zucht, cetera.

Spiegelen

Toch nam ik deze opmerkingen serieus. Ik ging mezelf spiegelen aan mijn omgeving. Mijn hele vriendenkring zag ik namelijk vlinders fabriceren, bij elkaar logeren, in slecht weer verkeren, leren communiceren, samen kamperen en tot stel ‘promoveren’. Bah, dat wilde ik ook.

Ik was bang dat ik degene elk moment kon mislopen.

Ik werd verliefd op het idee van een relatie, niet op mensen zelf. Ging wanhopig op zoek naar een dame voor de volgende fase. Tinder, happn, Inner Circle, Bumble. De trein doorspitten. Ik was bang dat ik dégene elk moment kon mislopen. Vond dat ik minder kieskeurig moest zijn. Meer op innerlijk moest letten. Meer mijn best moest doen. En nog een beetje meer.

Toen mijn relatie uitging en ik bij mijn ouders uithuilde om het feit dat ik “weer van voren af aan kon beginnen”, kwam mijn vader met een advies. Ik was bang dat hij mij ging geruststellen met de woorden dat het juiste meisje nog wel op mijn pad zou komen, maar het tegenovergestelde bleek het geval: “Als je single blijft, is het ook goed.” Die onverwachte woorden raakten mij diep. Het besef dat het leven alleen net zo mooi kan zijn, heb ik – ondanks alle liefdesadviezen – nooit gehad.

Zoals je bent

Nee, ik ga je nu niet vertellen hoe fijn vrijgezel zijn is, of hoe stom een relatie. Daar gaat het namelijk niet om. Het gaat erom of je de situatie kunt accepteren zoals die is. En daar het meeste wilt uithalen. Of je nu vrijgezel, gehuwd of in een relatie bent. Dat kon ik tot afgelopen zomer niet, maar de vlinders buiten je buik zijn net zo prachtig. Niet alleen vandaag, maar iedere dag.

Je bent goed zoals je bent, niet zoals je met een ander bent.

Deze column komt uit het nieuwste BEAM Magazine. Je mist nog meer prachtige interviews en verhalen als je die niet thuis krijgt... Vraag nu een gratis proefnummer aan!

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡