Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: 3 dingen die ik leerde van mijn kat

4 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Sinds vier weken hebben we poes in huis. Of een kat, dat zou ook kunnen, we hebben namelijk geen idee. Naast dat ‘ie ontzettend lief en gezellig is, leer ik ook nog eens heel veel van deze nieuwe huisgenoot.*

Les 1: Klim af en toe (nee: vaak) in de gordijnen

Hij doe het niet elke dag, maar zo nu en dan vissen we Poes uit de gordijnen. Inmiddels weet ‘ie hoe hij er uit moet komen, maar in het begin was het een hele klus. Vaak hielp ik ‘m er uit (of dat uit zorg voor Poes was of uit angst voor mijn gordijnen, laat ik maar even in het midden), maar hij klom er steeds met dezelfde vaart weer in. Totdat ik stopte met ‘m er uit halen en hij zelf naar beneden sprong. Als ik ’s avonds uitgeteld op de bank lig, zie ik Poes met een schuin oog naar de gordijnen kijken. Met een blik in z’n ogen die zegt: die angst heb ik overwonnen.

Les 2: Kies je eigen wildernis

Ik heb een behoorlijk grote achtertuin en natuurlijk mag Poes daar met volle teugen van genieten. Ik was bang dat ‘ie de boel zou molesteren, maar dat valt alles mee. Want precies het stukje van de tuin waar het een puinhoop is, heeft Poes verkozen tot zijn eigen speelparadijs. Hij klimt er in de halfdode appelboom, roetsjt door de dode, knisperende planten en raakt verstrikt in het kleefkruid. In zijn ogen is het mooi en hij heeft het reuze naar zijn zin. Het deed mij denken aan de ‘puinhopen’ in mijn leven en inmiddels kan ik daar net als Poes af en toe van genieten.

Les 3: Ken de plek waar je kunt schuilen

Als Poes bang is, of ergens van schrikt rent hij naar mij toe. Hij weet dat ik ‘m oppak en even met hem knuffel. Als ik hem weer op de grond zet, is het ‘gevaar’ geweken en vervolgt Poes vol vertrouwen zijn bezigheden. En dat, drong vanochtend tot mij door, is een gave. Als ik net zo snel naar mijn Vader toe zou gaan als Poes naar mij, zou mijn relatie met Hem er heel anders uitzien. Zeg maar gerust beter.  En weet je trouwens dat het heel gezond is om naar kattenplaatjes te kijken? Het maakt je gelukkig. Veel geluk! :)

* Deze column schreef ik 1,5 jaar geleden maar omdat het vandaag Dierendag is, plaats ik 'm met heel veel kattenliefde nog een keer. Ben je er klaar voor om nóg gelukkiger te worden? Hierbij nog wat meer up-to-date (en hele slaperige) foto's van Poes.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡