Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christiana zingt en schrijft voor ADEM Project: “ik werd bijna van het conservatorium afgestuurd omdat ik christen ben”

22 mei 2021 · Leestijd 4 min

Christiana doet sinds twee jaar iets waar ze 100% op haar plek zit: met ADEM Project laat ze een nieuw geluid laten horen in de muziekwereld van christelijk Nederland. Die zoektocht ging niet altijd zonder slag of stoot: “Hoe harder er aan me werd getrokken om mijn geloof los te laten, hoe harder ik me vasthield aan Jezus.”

“Ik ben opgegroeid op Curaçao in een christelijk gezin. Mijn vader is gitarist en is altijd actief geweest in het oprichten en begeleiden van bands in kerken. Hierdoor was ik zelf ook altijd betrokken bij die aanbidding en leerde ik piano spelen en zingen. Toen ik ouder werd wilde ik heel graag in Nederland studeren. Het plan was om naar de TU in Delft te gaan, maar ik deed ook auditie voor het conservatorium in Rotterdam. Ik dacht dat er niks uit zou komen, maar ik werd aangenomen. Met een koffer, een gitaar en 300 euro op zak vertrok ik naar Rotterdam om me volop te gaan focussen op muziek.”

Omdat ik christen was, vonden ze me niet kneedbaar genoeg

Conservatorium & kerk

“Mijn christelijke identiteit was toen al een groot onderdeel van wie ik was. Het bepaalde wat ik zong, droeg en welke grenzen ik had. Op het conservatorium was daar veel kritiek op en probeerden ze mij te veranderen. Omdat ik christen was, vonden ze me niet kneedbaar genoeg. Ik wilde bijvoorbeeld niet als sekssymbool gezien worden door schaars gekleed op een podium te staan of te zingen over seks. Ik werd preuts genoemd in mijn muziek en er kwamen gesprekken om me van school te sturen. Juist in die periode vond ik het heel makkelijk om sterk te blijven in mijn geloof. Hoe harder er aan me getrokken werd door mijn leraren, hoe harder ik vasthield aan Jezus. Uiteindelijk heb ik mijn afstudeerconcert gegeven in een kerk in Rotterdam. ”

Blote voeten bij The Voice

“In het derde jaar van de opleiding deed ik auditie voor The Voice of Holland. Een leraar schreef me in, omdat het een goede manier is om een netwerk op te bouwen in de muziekwereld. Ook hier kwam ik weer in een omgeving waarbij ik me op een bepaalde manier moest gedragen die niet bij mij paste. Ik kreeg hoge hakken aan mijn voeten waar ik niet in kon lopen en er werd me verteld wat ik moest zeggen. Mijn blind audition heb ik uiteindelijk gedaan op blote voeten. Ik blijf gewoon lekker mezelf. Take that.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Door God geleid

“Na The Voice heb ik heel veel opgetreden. Dit waren vooral veel covers van liedjes, want mensen willen hits horen in plaats van onbekende zelfgeschreven liedjes. Op een gegeven moment was ik daar zo klaar mee. Ik wilde muziek maken waar ik zelf achter stond. Ik moest ertussenuit en ging op vakantie naar Aruba waar mijn zusjes wonen. In hun kerk had ik een heel bijzonder gesprek met de vrouw van de voorganger. Ze vroeg me wat mijn verlangen was met muziek en de kerk. Ik antwoorde: ‘Ik wil gewoon muziek maken met een mooie groep getalenteerde mensen zonder de stress en druk van een platenmaatschappij’. Een maand later werd ik gebeld of ik mee wilde werken met ADEM Project: een groep christelijke artiesten die nieuwe muziek maakt voor kerken in Nederland. Dit was precies wat ik zocht! Ik weet zeker dat God dit op mijn pad heeft gebracht.”

op ADEM komen

“De laatste 10 jaar vind ik alle aanbiddingsmuziek een beetje op elkaar lijken. Het mooie van ADEM is dat we heel veel vrijheid krijgen om een ander geluid te laten horen. Dit komt ook weer naar voren in ons nieuwe nummer ‘Breathe Again’. Het is een lied dat we schreven voor International Justice Mission. Zij doen geweldig werk voor kinderen die opgroeien in geweld en slavernij. We hopen mensen bewust te maken van de pijn die er is in deze wereld. Zelf ben ik ambassadeur van IJM en heb ik in India mogen zien wat een impact ze hebben op de uitzichtloze situaties van de mensen die daar wonen. Juist daarom is het een lied dat me heel erg raakt.”

Luister naar het nieuwe liedje 'Breathe Again":

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wil je meer weten over ADEM Project? Hier leggen we uit wie ze zijn en wat ze doen.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡