Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christenvervolging neemt wereldwijd toe

15 januari 2020 · Leestijd 3 min

Christenen in Afrika krijgen steeds vaker te maken met zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die vandaag verschijnt. 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging worden 260 miljoen christenen vervolgd en wereldwijd neemt de vervolging nog altijd toe.

afbeelding

Eén op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware, zeer zware of extreme vervolging. Wereldwijd is dat één op de acht. Op de Ranglijst Christenvervolging staan zeventien landen van het Afrikaanse continent. In ogenschijnlijk christelijke landen gaat het steeds vaker mis. Eén van de duidelijkste voorbeelden daarvan is Burkina Faso, dat dit jaar de lijst binnenkomt op plaats 28. Verschillende extremistische islamitische groeperingen pleegden aanslagen, hoofdzakelijk in het noorden en de hoofdstad van het West-Afrikaanse land.

Top 10 vrijwel gelijk

In de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging zijn weinig veranderingen. Soedan en Eritrea wisselen van plek op 6 en 7. In Soedan was een lichte verandering te bespeuren voor de christenen sinds de bevolking zich tegen president Omar al-Bashir keerde. Voordat hij in april werd afgezet werden onder zijn gezag nog een aantal kerken gemolesteerd op basis van de sharia die door al-Bashir was ingevoerd na de afscheiding van Zuid-Soedan. In Eritrea verslechterde de situatie juist. In juni werden op last van de overheid 22 katholieke gezondheidscentra gesloten en werden vijf orthodoxe priesters gearresteerd.

Meeste martelaren in Nigeria

Nigeria kent al jarenlang het hoogste aantal christelijke martelaren. Vorig jaar werden daar minstens 1.350 christenen om hun geloof gedood. Een jaar eerder waren dat er meer dan 3.000. “Zouden we alleen kijken naar geweld, dan eindigt Nigeria boven Noord-Korea”, legt Dees uit. In de Centraal- Afrikaanse Republiek vielen bijna 1.000 doden en ook in Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan kwamen 100 of meer mensen om het leven.

Hoop in de individu

Wereldwijd neemt de vervolging van christenen toe, signaleert Open Doors. In de 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging worden 260 miljoen christenen vervolgd. “Hoop is er niet als je kijkt naar de miljoenen. Hoop is er als je kijkt naar het individu. Hoewel we met de Ranglijst Christenvervolging het leed van miljoenen christenen wereldwijd laten zien, gaan er individuele mensen schuil achter dat immense getal. De Ranglijst Christenvervolging is bedoeld om bewustwording te creëren dat geloofsvrijheid voor talloze mensen niet vanzelfsprekend is”, zegt directeur Maarten Dees van Open Doors Nederland. “Tegenover vervolging staat weerbaarheid. Een weerbare kerk kan vervolging aan. En dat is waar we als Open Doors voor staan: christenen wereldwijd ondersteunen om stand te houden als er verdrukking komt. Daar straalt volgens mij ook de hoop vanaf: als christenen weerbaar zijn, dan kunnen ze, zoals de Bijbel zegt, een ‘zoutend zout’ zijn en zelf hoop brengen in een ontredderde samenleving.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡