Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christenen zijn verschrikkelijk slecht in daten.

17 februari 2017 · Leestijd 3 min

Het aantal singles in Nederland staat op een recordhoogte en volgens het CBS zal dat de komende jaren alleen maar stijgen. Zouden Christenen beter in daten zijn dan niet-christenen? Het lijkt logisch, christenen zijn meer gericht op lange-termijnrelaties en op het huwelijk, dus zullen we vast ook meer relaties halen uit dates. Of niet?

Helaas niet. Sterker nog, Debra Fileta, een christelijke therapeute, zegt dat christenen over het algemeen erg slecht zijn in daten. Het geloof leidt namelijk bij veel mensen tot extra nadruk op het huwelijk, iets dat volgens haar helemaal niet handig is. Als je bij je eerste date in gedachten al bij het ontmoeten van je schoonouders, je trouwdag, je kinderen en je toekomstige twee-onder-één-kap-woning bent, legt dat nogal een druk op het hele proces waarin je iemand leert kennen. ‘Ongedwongen daten’  zit er dan niet meer in. Maar hoe moet het dan wel? Debra geeft drie belangrijke tips.

Ken jezelf

Het is belangrijk om al te weten wie je bent voordat je begint met daten. Veel mensen lijken deze stap soms zo maar over te slaan, terwijl dit de basis is van iedere relatie. Neem dus de tijd om uit te vinden wie je bent, wat je wilt en waar je naartoe gaat.

Relax, één date per keer

Je hoeft niet binnen 24 uur te weten of degene met wie je koffie zit te drinken ‘de Ware’ is. Gelukkig niet! Neem je tijd, adem uit en ontspan. Het is de bedoeling dat het leuk is en je ervan kunt genieten. Alles in het leven heeft tijd nodig en relaties dus ook.

Je kent de Ware al

Waarom stressen we zo om die ene ware te vinden in ons leven? Kennen wij niet God al, de enige Ware? Het is niet de bedoeling dat we wanhopig op zoek zijn naar die ene andere persoon die ons volkomen gelukkig gaat maken. In plaats daarvan moeten we ons leven inrichten zoals God dat bedoeld heeft, in liefde tot Hem en tot onze naasten. Al onze naasten. Als we ondertussen dan wat dates hebben is dat alleen maar mooi, maar de druk is weg.

Daten is verwarrend, opwindend, moeilijk en heel erg leuk. Maar het is tijd om de druk die er in de christelijke wereld op het vinden van een huwelijkspartner ligt eraf te halen. In plaats daarvan is ook daten een mogelijkheid om iemand beter te leren kennen en verbinding met hem of haar te krijgen.

Dus helaas, christenen zijn niet beter in daten, maar dat komt dan doordat wij al een relatie hebben die elke menselijke relatie ver overstijgt. Misschien maar beter.

Wil je het hele artikel van Debra lezen (in het Engels), klik dan op deze LINK

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡