Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christen zonder gelovige ouders: “Soms is het lastig dat ik het niet met hen kan delen”

9 augustus 2018 · Leestijd 3 min

Wanneer je strenggelovige ouders hebt, kan het voorkomen dat je je juist minder bezig bezig gaat houden met het geloof. Voor de 17-jarige Rimke is dat precies andersom: zijzelf is sinds een paar jaar actief gelovig, haar ouders hebben er weinig mee. “We hebben het er eigenlijk nooit over.”

Tot geloof op jeugdweekend

“Ik ben niet gelovig opgevoed, maar ik ging wel altijd naar een christelijke basisschool en middelbare. Toen ik in de eerste zat, gingen twee vriendinnen op jeugdweekend met hun kerk en vroegen mij mee. Dat weekend was heel bijzonder en heeft heel veel bij me losgemaakt, daar ben ik tot geloof gekomen.”

Een weekje TeenStreet

“Dit jaar wilde ik heel graag naar TeenStreet, om meer te leren over het geloof, over God en om andere christelijke jongeren te ontmoeten. In eerste instantie durfde ik het eigenlijk niet aan mijn ouders te vragen. Mijn ouders zagen het eigenlijk niet zitten, de week daarvoor ging ik ook al op kamp en het zou allemaal te druk worden. Bovendien zagen ze het nut er niet echt van in. Wonder boven wonder zeiden ze een tijdje later dat ik toch mocht gaan, ik weet nog steeds niet precies waarom.”

Weinig delen

“TeenStreet was fantastisch. Ik ging in mijn eentje, maar ben heel close geworden met een paar meiden. We zijn heel veel met God bezig geweest, dat was tof. Bij thuiskomst heb ik mijn ouders er wel een beetje over verteld. Toch vinden ze het in dit geval belangrijker dat ik het leuk heb gehad, de diepere dingen maakt ze niet zo heel veel uit. Volgens mij hebben ze daar ook niet echt behoefte aan.

Soms is het lastig dat ik het niet met mijn ouders kan delen. We hebben het er eigenlijk nooit over. Ik dacht altijd dat ik het prima vond, maar nu ik een hele week met God bezig ben geweest, vind ik het jammer dat ik dat thuis niet echt kan vertellen. Aan de andere kant vind ik het mooi dat het geloof op deze manier echt iets van mijzelf is. Ik kan zo echt mijn eigen weg vinden.”

Duik in het diepe

“Tegen andere christelijke jongeren zonder gelovige ouders zou ik willen zeggen: neem die duik in het diepe. Ik ben uiteindelijk heel blij dat ik mijn ouders heb gevraagd of ik mocht gaan, ik heb er zoveel aan gehad. Probeer voor jezelf die stappen te zetten. Accepteer dat het anders is en kijk voor jezelf waar jij je goed bij voelt.”

Inmiddels is Rimke niet meer de enige christen thuis! Lees het vervolg van dit verhaal hier.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡