Christen en vrijgezel: "Mag ik nog gelukkig single zijn?"
Onze oud-collega Arachne is bijna dertig, heeft een rijke vriendenkring, een mooie carrière en nog heel veel dromen. En ze is single. Al daar lijkt ze allang niet meer uniek in te zijn. Is single zijn een trend? En hoe komt dat dan?
“Dus jij moet nog iemand uitkiezen?” vroeg ik als 5-jarig meisje aan onze oppas. De oppas was bijna dertig en had geen man. Dat vond ik raar. Ze was een grote mevrouw en woonde helemaal alleen in een huis. Inmiddels zelf bijna dertig, stond ik onlangs in een suikerzoete jurk als bruidsmeisje naast mijn vriendin. Zij vond na een lange zoektocht haar prins. De mijne heeft zich nog niet aangediend en ik ben een single christen, man overboord?!
Happy christen single
‘Happy Singles’ plannen hun eigen tijd in, maken verre reizen buiten de schoolvakanties om en hoeven aan niemand thuis verantwoording af te leggen. Bovendien: maakt trouwen nou zo gelukkig? Tenslotte vroeg in 2017 bijna veertig procent van de getrouwde bevolking een scheiding aan (bron: CBS). Toch zegt Bella dePaulo, onderzoeker aan de Universiteit van Californië, dat het beeld van de ‘happy single’ wat te eenzijdig is. Op haar blog All Things Single ontkracht ze mythes en stereotypes over singles en stelt ze dat deze groep vaak achtergesteld wordt. “Singlism is de stereotypering, stigmatisering en discriminatie van mensen die niet getrouwd zijn. Singles worden gediscrimineerd op de werkvloer, er wordt eerder van hen verwacht dat ze wel even kunnen overwerken en als laatste vakantiedagen mogen kiezen.”
Lees het hele verhaal van Arachne bij onze collega's van Eva