Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zoë: “Yoga maakt ruimte voor de liefde van Jezus”

10 november 2020 · Leestijd 4 min

Het is een vraag die Zoë regelmatig krijgt: hoe zit het met christenen en yoga? Kan dat überhaupt wel op een christelijke manier of aanbid ik dan eigenlijk een Hindoe-god? Daarom besloot ze er een video aan te wijden op haar YouTube-kanaal. “Van de buitenkant kun je niet beoordelen of de yoga die beoefend wordt bijbels is of niet.”

“Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’ of ‘juk’. Het gaat hier over het verbinden van onze binnenkant met onze buitenkant: geest en ziel, met het lichaam. We kennen deze verbinding ook in de Bijbel, waar Jezus ons uitnodigt om zijn juk, zijn verbinding aan te gaan.” Zoë legt vervolgens in haar video uit hoe yoga duizenden jaren geleden is ontstaan in India. Het doel: meer rust in je lichaam en geest krijgen, zodat je beter kon mediteren. In het Hindoeïstische land gelooft men dat wanneer de kwaliteit van je meditaties verhoogd wordt, je dichterbij het goddelijke komt en daarmee dichterbij ‘verlichting’.

Hindoeïsme

“Maar,” voegt Zoë toe, “de yoga die wij nu kennen, begon pas begin 1900.” Ze legt uit hoe yoga – onder invloed van de Britse overheersing – in India uitgroeide tot een vorm van bewegen die bijdraagt aan de morele opvoeding en karaktervorming van kinderen. “Moderne yoga is dus wel degelijk ontstaan in een Hindoetijd en -cultuur. Maar het heeft ook sterkte, westerse invloeden. Het is dus geen religie, maar een beoefening in beheersing in het verbinden van de binnen- en buitenwereld om ruimte te creëren voor meditatie en gebed.”

Fysieke voordelen

“Uit onderzoek blijkt dat puur de houdingen en bewegingen van yoga ontzettend veel voordelen hebben op het kalmeren van je zenuwstelsel, de algehele conditie van je lichaam, de aanmaak van gelukshormonen en de afname van stress- en angsthormonen. Wat mij betreft dus allemaal duidelijke, positieve vruchten.” Hiermee verwijst Zoë naar Lucas 6:44, waar Jezus vertelt dat een boom te herkennen valt aan zijn vruchten. “Daarom is yoga wat mij betreft een hele mooie vorm om de mens – zoals God je heeft geschapen – te verzorgen. Voor mij stript het alle ruis weg en maakt ruimte voor de liefde van Jezus. Het is de plek waar ik kom tot aanbidding, overgave aan God. Waar ik hem kan ontmoeten.”

Past yoga in jouw geestelijk leven?

Om anderen te helpen ontdekken of yoga past in hun geestelijke leven, stelt Zoë twee vragen: “Is dit een vorm van bewegen waar jij je prettig bij voelt? En ten tweede: heb je een plek gevonden waar je je comfortabel en veilig voelt om een les te volgen?” Want, zo legt ze later in de video uit: “Ik heb in studio’s gestaan waar elke vezel van mijn lijf me vertelde dat ik er weg moest. Maar ik ben ook in niet-christelijke studio’s geweest waar ik werkelijk ruimte voelde om God te aanbidden en te ontmoeten op mijn mat. Om de stille stem van Gods geest te verstaan.”

Welke rol heeft Jezus?

“Begrijp me heel goed: ik geloof niet dat alle yoga Bijbels is. Want ons geloof verschilt wel degelijk met een Hindoe-godsbeeld. Wij hoeven niet te werken om verlichting te bereiken. Wij mogen door Jezus genade ontvangen. Er is al een weg gemaakt tot God en wij ontvangen zijn geest. Yoga is wat mij betreft Bijbels verantwoord als er een relevantie van het kruis is. Dus als je je afvraagt: hoe weet ik of ik goed zit? Onderzoek dan welke rol Jezus, zijn lijden en sterven en opstanding hebben. Christelijke yoga richt zich niet tot een godheid in het algemeen, maar altijd tot Jezus en de Heilige Geest.”

Lees ook: Yoga of nee, 3 meningen

De tekst in bovenstaand artikel is uitgeschreven tekst van wat Zoë zegt in haar YouTube-video. Wij hebben haar niet zelf gesproken. Bron: Her Delight. Check hier haar YouTube, Instagram en website.

Fotografie: Agape Stories

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou