Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIJZONDER: christelijke vrouwen namen de leiding in de strijd tegen ISIS

25 februari 2021 · Leestijd 3 min

Deze week kwam er een nieuw boek op de markt over de oorlog in Syrië. De schrijfster Gayle Tzemach Lemmon vertelt het biijzondere verhaal van een groep Koerdische vrouwen die tegen ISIS vochten. Gayle interviewde ook een christelijke vrouw die de strijd aanging.

Gayle: “Ik zal nooit vergeten wat een van de vrouwen mij vertelde in een interview. We praatten de hele avond over haar ervaringen en haar motivatie om mee te vechten. Ze is een jonge christelijke vrouw en vertelde dat ISIS een groep christenen in een vallei dichtbij haar had ontvoerd. Ze besloot haar werk achter te laten en zich bij de ‘Christian Women’s Protection Force’ aan te sluiten om een einde te maken aan de onderdrukking.”

Iedereen weet wat ISIS met gevangenen doet, vooral met vrouwen...

Het is een heel bijzonder verhaal, vooral omdat christenen onder Koerden in de minderheid zijn (5% van de Koerden in het Midden-Oosten is christelijk) en vrouwen in de Syrische cultuur komen normaal gesproken zeker niet in het leger. Dat het niet gewoon is merkte de vrouwelijke soldaat ook van dichtbij: "Op het begin waren mijn ouders het totaal niet eens met mijn beslissing, ze weten ook wat ISIS met gevangenen doet, en zeker met vrouwen. Maar iemand moet het doen. Toen mijn ouders naar de kerk gingen vertelde iedereen hoe trots ze waren om te horen dat hun dochter de buurt beschermde."

Het was een soort verhaal van David en Goliath, alleen dan was David een vrouw

De titel van het boek is 'Dochters van Kobani' omdat deze groep vrouwelijke vrijheidsstrijders in 2014 het kleine stadje Kobani verdedigden. Toen het leger van ISIS daar binnenviel namen de vrouwen de leiding in het gevecht. Daar zaten dus ook christelijke vrouwen en meiden bij. De vrouwen strijdden zij aan zij met de mannen van het Amerikaanse leger, waar ze het respect verdienden van de mannelijke soldaten. De schrijfster was verbaasd over het diepe respect wat de Amerikanen voor de vrouwen hadden. Niet alleen om hun moed, maar ook hoe belangrijk hun bijdrage was in het gevecht: “Dit zijn vrouwen die niet alleen hun buurt veilig houden, maar ook de hele wereld. Door hun gevecht komen ze op voor een betere toekomst. Het is een verhaal van David en Goliath – alleen, David was in dit geval een vrouw.”

Bron: Christian Post 

We kunnen ons hier niet voorstellen hoe het is om in een oorlogssituatie te leven zoals in Syrië. Joud (18) vertelde ons hoe het voor haar was om in Syrië te wonen toen de Islamitische Staat haar stad veroverde. Lees haar verhaal door hier te klikken.

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡