Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke voorstanders Nashville-verklaring: “Ik vind dat homoseksualiteit praktiseren een zonde is”

8 januari 2019 · Leestijd 3 min

De discussie rondom de Nashville-verklaring voert al een aantal dagen de boventoon. Wij spraken voorstanders Henk-Jan (17) en Timo (18): “Mensen en nieuwsplatforms wekken de suggestie dat het om een anti-LHBT’er-verklaring gaat. In mijn beleving is dat niet zo.”

Eerder legden we al uit wat de Nashville-verklaring inhoudt en hoe wij hier als BEAM tegenaan kijken. Daarnaast interviewden we vier christelijke LHBT+-jongeren. Maar ook (jonge) voorstanders van het pamflet verdienen een kans om hun kant van het verhaal te vertellen. Wat vinden zij en waarom? Om jongeren te vinden die de inhoud van de Nashville-verklaring ondersteunen en zich daarover durven uit te spreken, was allesbehalve eenvoudig. Des te dapperder is het dat de volgende twee jongeren hun verhaal willen doen.

afbeelding

Timo (18)

“Ik maak me vooral zorgen over de reacties die deze verklaring oproept. Mensen en nieuwsplatforms wekken de suggestie dat het om een anti-LHBT’er-verklaring gaat. In mijn beleving is dat niet zo. Het gaat hier om de vraag of de daden van een LHBT’er zondig zijn als je christelijk bent. Bijvoorbeeld: wanneer een kind over een hekje klimt, terwijl dat gevaarlijk is, houd je die tegen. Dat betekent niet dat je een hekel hebt aan kinderen. Ik ben het ermee eens dat het praktiseren van homoseksualiteit een zonde is, ik vind het niet eng om dat te delen. Deze kwestie vind ik net zo belangrijk als alle andere zaken die bij ‘christen zijn’ komen kijken. Het is moeilijk om God te dienen als je niet weet wat Hij wil.

Als tegenargument hoor ik vaak dat God liefde is, dat klopt, want je kunt een zondaar ook liefhebben. Daar is Jezus het perfecte voorbeeld van. God roept ons op om iedereen lief te hebben, onafhankelijk van de dingen die ze doen. Ik lees in de Bijbel dat LHBT'ers zondig zijn, en ik kan me goed voorstellen dat dat niet leuk is om te horen. Maar ik wil daar wel bij zeggen dat Gods bevrijding er is voor iedereen. Wie je ook bent.”

Henk-Jan (17)

afbeelding

“De kerk staat er al eeuwenlang op deze manier in, dat is niets nieuws. Het staat nu alleen duidelijk op papier. Sommige punten zijn iets te recht door zee, daar ben ik het mee eens. Maar ik vind het fijn dat we als kerk laten weten dat we er zo in staan. Ik ben het volledig met de verklaring eens. Hoewel er van mij iets meer pastoraat, extra uitleg en nuance in had mogen zitten. Het praktiseren van homoseksualiteit gaat niet samen met de bijbel. Het is ongetwijfeld heel zwaar om als christen homoseksuele gevoelens te hebben. Daarom is naastenliefde ook zo belangrijk: help mensen die hier mee worstelen, omarm ze. Met de genade van God kun je alles aan. Ik vind het niet moeilijk om me over dit onderwerp uit te spreken. Binnen de christelijke wereld is een normale, beschaafde discussie bijna altijd mogelijk, dat vind ik fijn.”

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡