Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke meditatie met Joline Zuidema: 'Stel je eens voor dat Jezus de ruimte in komt lopen'

13 oktober 2021 · Leestijd 4 min

Hoe voel jij je nou echt? En hoe deel je dat gevoel met God? Christelijke meditatie kan je met dit soort vragen helpen. Hoe werkt dat precies, en wat moet je ervoor doen? Joline Zuidema heeft een oefening voor jou.

Joline: “Je herkent dit vast wel: je zit al even op Netflix, je trekt een zak chips open en ondertussen zit je ook nog op je telefoon. Waarom doe je dat eigenlijk? Is dat misschien omdat iemand een opmerking over jou maakte, door stress voor een toetsweek, of gaat het juist supergoed met je? Hoe jij je ook voelt, het is goed om daar regelmatig bij stil te staan. Wat maakt dat jij lekker in je vel zit? Of waarom voel je nou juist die onrust of stress? En hoe deel je dat vervolgens met God? Vandaag wil ik jou een oefening aanleren om je te helpen inzoomen op jouw gedachten, gevoelens en hoe je daarbij tot rust kan komen bij en met God. We voelen elke dag wat anders, maar God nodigt ons elke dag uit om bij Hem te komen. Daarom kan je deze oefening de komende tijd een aantal keer herhalen.”

Eerste oefening

“Voor deze oefening heb je een spiegel nodig, dus loop even naar de ruimte waar jij een spiegel beschikbaar hebt. Je mag jezelf nu zo diep mogelijk in de spiegel aankijken, recht in je ogen. Geef dan eens antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe voel je je?

2. Op een schaal van één tot tien, hoe gelukkig ben jij?

3. Wat zijn dingen die jou bezighouden, waar je je op dit moment zorgen over maakt?

4. Hoe is jouw relatie met God op dit moment? Is Hij dichtbij of is Hij ver weg?

5. Wat is een thema waarvan het tijd wordt dat je daar echt eerlijk over bent. Eerlijk met God, met jezelf, of met een ander.

6. Wat is jouw passie? Waar krijg je echt energie van? Wat maakt je blij?

7. En als je nu nog eens één stap dichter bij die spiegel zet en je jezelf nog een keer zo diep mogelijk recht in de ogen kijkt. Wat vertellen die ogen jou op dit moment?”

Tweede oefening

“We gaan door naar de volgende stap in deze oefening. Als je het fijn vindt, kan je je ogen sluiten. Stel je eens voor dat Jezus de ruimte in komt lopen waar jij je op dit moment bevindt. En dat Hij recht op jou afkomt en naast je komt zitten. Als een vriend aan wie jij onvoorwaardelijk alles wat jou bezighoudt kwijt kunt.

1. Wat zou je dan aan Jezus kwijt willen?

2. Wat zou je dan met Hem willen delen?

3. En probeer je nu eens voor te stellen dat Hij Zijn handen uitnodigend voor jou opent. En dat je wat je denkt, wat je voelt, wat jou bezighoudt in Zijn handen mag leggen en het daar ook laat.”

Wees niet bang

Na deze oefening heeft Joline ook nog een Bijbeltekst voor je.  “Je kunt deze tekst vinden in Jesaja 41:10: ‘Wees niet bang, want Ik ben bij je en vrees niet want Ik ben je God. Ik zal je sterken, Ik zal je helpen en Ik zal je steunen met Mijn onoverwinnelijke rechterhand.’ Woorden die mensen blijkbaar honderden jaren geleden ook al nodig hadden, net zoals jij en ik vandaag. En ik zou je willen uitnodigen om die Bijbeltekst eens wat vaker te herhalen zodat je hart deze Bijbeltekst ook echt op kan slaan. Je mag weten dat je je leven echt samen met God mag leven en dat Hij Zijn hoop als het ware over jouw leven wil uitstrooien. Hoe vol dat leven ook is. Of het nou gevuld is met twijfel, vragen, vreugde, je mag weten dat Jezus dat volle leven samen met jou wil leven.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡