Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke Dani (18) maakt talkshow met islamitische klasgenoten: “Het gaat vaak over tegenstellingen tussen christenen en moslims”

13 april 2021 · Leestijd 3 min

De 18-jarige Dani is christen, maar zit in een enorm diverse mbo-klas wanneer het om geloof gaat. Deze grote verschillen inspireerden Dani en zijn klasgenoten om hier een talkshow over te maken. “Ik geloof dat God een barrière wil doorbreken door moslims en christenen met elkaar in gesprek te laten komen.”

Dani vertelt bij Young Impact dat er in zijn klas vaak over het geloof wordt gepraat: “Wij hebben een docent die het heel leuk vindt om over dat soort onderwerpen te praten. Daarom hebben we het op school best vaak over verschillende godsdiensten. In onze klas hebben we christenen, moslims, iemand met een boeddhistische achtergrond en ook veel niet-gelovigen. Het is leuk om daar met elkaar over te praten en te zien hoeveel het eigenlijk toch op elkaar lijkt.” Volgens Dani gaat dit dan ook altijd erg respectvol: “Al vanaf het moment dat ik op deze school zit, doe ik gewoon wat ik zelf oké vind. Ik ben open over mijn geloof en daarvoor krijg ik ook respect van anderen.”

Geloven veroorzaakt oorlog?

Het praten in de klas inspireerde Dani en zijn klasgenoten tot het organiseren van een echte talkshow. Hiermee willen zij laten zien dat verschil in geloof niet per se tot een conflict hoeft te leiden. Dani: “In het nieuws hoor je vaak alleen maar over de haat en tegenstellingen tussen christenen en moslims. Alsof geloven alleen maar oorlogen veroorzaken. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, het kan ook écht anders. Die misverstanden wilde ik de wereld uit helpen door te laten zien hoe wij het in de klas doen. Toen kwam Fahd met het idee voor een talkshow om zo te ontdekken wat we van elkaar kunnen leren. Dat vonden we allemaal een goed plan. Tijdens de talkshow gingen Fahd, moslim, en ik, christen, met elkaar in gesprek.”

De tekst gaat verder onder de video

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Verschil in geloof

In de talkshow worden de overeenkomsten en tegenstellingen tussen de verschillende geloven besproken. Dani: “Als christen geloof ik dat Jezus onze verlosser is. Dat komt eigenlijk wel heel erg overeen met hoe moslims naar Jezus kijken. Het stukje genade verschilt wel. Tijdens de talkshow vertelde Fahd dat je het als moslim echt moet verdienen om in de hemel te komen. Bij ons als christenen zit dat anders, wij geloven dat God zo genadig is dat hij ons sowieso meeneemt naar de hemel.”

Young Impact Award

Deze week is bekend geworden dat Dani met zijn initiatief is genomineerd voor de Young Impact Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan jongeren die impact uitoefenen op een manier die bij hen past. Dani: “Ik geloof dat God een barrière wil doorbreken door moslims en christenen met elkaar in gesprek te laten komen. Op die manier kunnen we meer van elkaar leren.”

Ben jij enthousiast geworden over Dani’s talkshow? Stem dan op hem voor de Young Impact Award!

Bron: Young Impact

Dat verschillende geloven niet tot conflict maar juist tot liefde kunnen leiden, hebben ook Jolien (christen) en Badmah (moslim) bewezen. Zij hebben een relatie en vertelden ons hoe dat is.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡