Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijk op het Suikerfeest: "Voor mij draait het om familie"

4 juni 2019 Leestijd 3 min

Dit jaar valt het Suikerfeest tussen 4 en 6 juni. Veel christenen zijn hier logischerwijs niet bekend mee, maar voor Shamaya (19) ligt dat anders: haar moeders kant van de familie is moslim. Op een vakantie naar haar familie in Indonesi毛 maakte ze het Suikerfeest mee.

Familie

“Mijn moeder en haar kant van de familie zijn moslim. Ik heb een christelijke vader en mijn ouders hebben besloten om mij ook christelijk op te voeden. Mijn ouders geloven allebei dat alle geloven uit dezelfde bron komen en dat God en Allah dezelfde zijn. Als christen geloof ik wel dat Jezus de zoon van God is, dat is een verschil.

Mijn moeders kant van de familie woont in Indonesië. Eén keer in de twee jaar ga ik daarnaartoe op vakantie, om ze te bezoeken. Soms valt die vakantie samen met de Ramadan. Als ik tijdens de Ramadan bij mijn familie ben, eet ik niet in hun bijzijn. Mijn familie zou het niet erg vinden als ik wel zou eten, in de Koran staat dat je mensen die niet meedoen met vasten moet respecteren. Maar voor mij zou het onbeleefd voelen om voor hun neus te gaan zitten eten, terwijl zij honger hebben. In Nederland eet ik ook niet bij mijn moslimvrienden als zij vasten.”

Ramadan

“Toen ik twaalf was, was ik weer tijdens de Ramadan in Indonesië. Toen had ik op een ochtend niet ontbeten en ik zou de hele dag met mijn familie zijn, dus kon ik de hele dag niet eten. Het was heel warm, op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik flauw ging vallen. Toen ben ik met mijn moeder heel snel naar een Dunkin’ Donuts winkel gerend om een donut te halen.  

Dat jaar maakte ik ook het Suikerfeest mee. Om vijf uur in de ochtend gingen we naar de moskee. Ik droeg ook een hijab. Bij de moskee werden de mannen en vrouwen van elkaar gescheiden om te bidden op een gebedskleed. Ik wist niet hoe je op zo’n kleedje moest bidden, dus ik deed maar na wat de rest deed. Daarna gingen we met z’n allen eten, er was vooral veel zoetigheid.”

Suikerfeest en Kerst

“Ik vind het een mooi principe dat moslims tijdens de Ramadan veel aan de armen denken. Vooral moslims die na zonsondergang, als ze weer mogen eten, nog steeds heel sober leven en bijvoorbeeld alleen wat fruit eten, vind ik erg indrukwekkend. Het Suikerfeest is een heel gezellig feest, waarbij families van heel ver reizen om elkaar te zien en samen te eten. Voor moslims is het Suikerfeest eigenlijk wat Kerst voor christenen is, met Kerst komen veel christelijke families ook samen voor een Kerstdiner. Dat is voor mij ook het leuke aan het Suikerfeest. Voor mijn geloof is het Suikerfeest niet relevant, maar ik vind het wel heel fijn om mijn familie te zien.”

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕