Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Cheyenne (24) voert actie tegen straatintimidatie: ‘Arnhem is nu de eerste stad waar straatintimidatie strafbaar is’

18 maart 2022 · Leestijd 3 min

Het overkwam Cheyenne regelmatig: mannen die op straat seksuele opmerkingen maakten naar haar. Toen ze op straat werd aangerand, was dat de druppel. In drie weken organiseerde ze een straatintimidatie protest in Arnhem. Mede daardoor is Arnhem de eerste stad waar straatintimidatie nu strafbaar is. Cheyenne: “Tijdens het protest zei iemand: ‘Dit is voor het eerst sinds ik hier woon, dat ik me veilig voel in Arnhem’.”

“Ik liep vanaf het station naar huis toen het gebeurde. Er was een groepje jongens toen ik bij het stoplicht stond te wachten en voordat ik het wist, werd ik aangeraakt. Ik ben daar toen zo erg van geschrokken dat ik gelijk naar huis rende door de stad. Ik voelde me echt klote en ging daarom naar een van mijn beste vriendinnen. We hebben samen de hele avond gepraat over wat er was gebeurd en elkaar een hart onder de riem gestoken. Toen zij de volgende ochtend naar school ging werd ze gevraagd of ze een man wilde pijpen. Dat was de druppel. We besloten om een protest te organiseren tegen straatintimidatie om de gemeente te laten weten dat dit echt niet langer kan.”

Het protest

“Drie weken later was het zo ver. Ik vond het protest heel emotioneel. Je weet wel hoeveel mensen last hebben van straatintimidatie, maar als je ze voor je ziet staan, is dat wel een heel ander gevoel. Voor mij was het een groot moment dat liet zien dat je elkaar op deze manier ook heel erg kunt steunen. Dat je weet dat je niet de enige bent die met sleutels tussen je knokkels rondloopt, of standaard een oortje uitdoet op straat. Tijdens het protest zei iemand ook: ‘Dit is voor het eerst sinds ik hier woon, dat ik me veilig voel in Arnhem’.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Strafbaar

“Ook raadslid Sarah Dobbe was aanwezig. Zij is heel veel bezig met het onderwerp en vindt dat er onvoldoende wordt gedaan aan straatintimidatie in Arnhem. Ze vertelde dat wij door dit protest een vuist hebben gemaakt richting de gemeente en onze stem hebben laten horen. Door haar is er een nieuwe motie aangenomen waarin staat dat straatintimidatie strafbaar is. Ik weet niet of er nu al iets is veranderd in hoe ik me voel op straat, maar ik weet nu dat als ik het weer meemaak, dat het in ieder geval strafbaar is.”

Amber kreeg spijt van haar borstvergroting: "Ik wilde steeds meer aan mijn lijf veranderen"

Lees ook over:

Amber kreeg spijt van haar borstvergroting: "Ik wilde steeds meer aan mijn lijf veranderen"

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡