Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Chantal (15): “Twee jaar geleden werd mijn beste vriendin vermoord”

3 december 2019 · Leestijd 3 min

Helaas gebeuren er in deze wereld veel gruwelijke dingen waar je met je hoofd niet bij kunt. Chantal (15) had hier al op jonge leeftijd mee te maken. Op haar 13e werd haar beste vriendin Djamila vermoord. “Ik kon en wilde het niet geloven.”

“'Een meisje uit Hoogeveen is vermoord.' 15 oktober 2017 hoorde ik dit op het nieuws. Ik was op dat moment samen met mijn moeder en mijn zus, we waren een dagje in Amsterdam. Een meisje uit mijn woonplaats, vermoord? Een paar uur later kreeg ik te horen dat het Djamila was. Djamila, mijn beste vriendin.

Ik kon en wilde het niet geloven. Ik was heel verbaasd en wist niet goed hoe ik moest reageren. Djamila en ik kenden elkaar van turnen en waren op dat moment al zo’n vier jaar goede vriendinnen. Ze had het wel eens over thuis, maar nooit op zo’n manier dat ik dacht dat daar iets zo vreselijk mis kon gaan."

Stiefvader

"Later bleek dat ze op die dag bij haar stiefvader in de auto was gestapt. Hij had gezegd dat ze een cadeautje, een iPhone, zouden ophalen. Dit was helemaal niet waar. Tijdens de autorit vroeg hij aan Djamila of ze meewilde het bos in. Ze weigerde dat en werd daarom door haar stiefvader gewurgd. 

Djamila’s stiefvader gaf zichzelf aan en zit nu in de gevangenis. Hij zei dat hij dit deed omdat hij psychische problemen had. Momenteel zit hij zijn gevangenisstraf uit, hij heeft 10 jaar cel gekregen met tbs."

Wat als?

"Ik ben heel boos op hem geweest, hoe kon hij dit doen? Ik vraag me ook wel eens af wat er was gebeurd als alles anders was gelopen. Wat als ze wél met hem mee was gegaan het bos in? Wat was er dan gebeurd? Was ze dan nog in leven was geweest? Helaas zal ik nooit de antwoorden op deze vragen krijgen."

Op Djamila’s verjaardag heb ik het extra moeilijk

"De begrafenis van Djamila was alleen voor familie, daar ben ik dus niet geweest. Aan de ene kant vond ik het jammer, ze was wel een van mijn beste vriendinnen. Aan de andere kant kan ik niet goed tegen begrafenissen, dus was het misschien maar beter zo."

Steun bij vriendinnen

"Op dagen zoals Djamila’s verjaardag heb ik het extra moeilijk met haar dood. Ik weet dat ze het beter heeft waar ze nu is, maar het is wel moeilijk. Gelukkig heb ik vriendinnen waarmee ik over Djamila kan praten. Een van mijn vriendinnen, waar ik veel steun van ontvang, is Esther, het nichtje van Djamila. Ik kwam er pas vlak voor Djamila’s dood achter dat zij nichtjes waren. Dit zorgde ervoor dat we elkaar goed begrepen omdat we Djamila allebei goed kenden.

Dit klinkt heel raar, maar juist door Djamila’s dood heb ik een nieuwe vriendin gekregen. Zij was ook een vriendin van Djamila en na Djamila’s dood zijn we met elkaar in contact gekomen. Het is zo belangrijk om met mensen te blijven praten en steun bij elkaar te zoeken in plaats van alles in je eentje proberen te doen. Ik mis Djamila nog steeds, maar gelukkig heb ik het een plekje kunnen geven."

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡