Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Céline: ‘Wat moet ik doen als het hele internet mij haat?’

8 december 2023 · Leestijd 4 min

Daar zat ik dan met popcorn op de bank naar mezelf te kijken op televisie. Ik deed mee aan The Voice of Holland en was door naar de tweede ronde. Ik opende Twitter (nu X) om te kijken wat mensen van me vonden en voelde me misselijk worden. ‘Hysterische takketrut, achterlijke dramaqueen, irritant wijf.’ Ik kreeg een lading haat over me heen die ik niet had verwacht. Ik legde snel mijn telefoon weg, sloeg mijn handen voor mijn ogen en dacht: ‘Hoe moet ik hier in hemelsnaam mee omgaan?’

Hartstikke leuk vond ik het om mee te doen met verschillende zangprogramma’s zoals The Voice of Holland, The Voice Kids en Hollands Got Talent. Tijdens de tweede ronde van The Voice, the battles, werd ik gestolen door coach Waylon waardoor ik op de zogenoemde ‘steal stoel’ kwam te zitten. Hier heb ik vier hele afleveringen lang gezeten, gespannen of ik tóch nog door zou gaan naar de volgende ronde. Ik was vaak in beeld en iedereen kan altijd aan mijn gezicht aflezen hoe ik mij echt voel. Ik ben erg expressief. Dit vind ik over het algemeen heel leuk aan mezelf, maar online dachten mensen daar anders over.

Meedoen aan deze programma’s was een geweldig avontuur. Maar elke keer dat ik op tv was, werden er weer onaardige dingen over mij getwitterd. ‘Céline is echt irritant’, ‘Céline is kampioen in overdrijven, drama queen’, ‘Ik hoop dat ze die Céline massaal wegstemmen en ruilen voor iemand met écht talent’. Dit was nog maar een procent van alle tweets die ik voorbij heb zien komen en het raakte me ontzettend. Ik was boos, wilde het liefst op iedereen reageren en durfde op een gegeven moment Twitter eigenlijk niet eens meer te openen.

Achter de schermen

Het is best wel normaal als je erg onzeker wordt van haat reacties. Gelukkig kreeg ik achter de schermen hulp om met dit soort reacties om te gaan. Ik heb een gesprek gehad met een psycholoog en ik wil eigenlijk heel graag met je delen wat ik daarvan heb geleerd. De tips helpen me namelijk ook nu, vier jaar later, nog steeds!

Deze tips helpen me nog steeds

Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat mensen maar één kant van je zien online of op televisie en daar hun oordeel op baseren. Ik zat te stressen op die steal stoel, lekker makkelijk om daarop te haten, maar dat is natuurlijk helemaal niet wie ik ben. Dat beseffen hielp me om me minder afgewezen te voelen.

Ook zeggen haatcomments vaak meer over de persoon die ze verstuurt, dan de persoon die ze ontvangt. De psycholoog legde me uit dat haat-zenders vaak niet blij zijn met hun eigen leven. Dat maakt het niet opeens oké om iemand online af te branden, maar het verklaarde voor mij wel waarom mensen zo hard waren. De kans is groot dat diegene een slecht cijfer heeft gehaald, een dierbare is verloren of ruzie heeft gehad met z’n ouders. Ze moeten een rotgevoel uit hun eigen leven uiten en helaas kozen ze op dat moment mij. Zo heeft iemand ooit bijvoorbeeld het volgende over mij getweet omdat ze mij te expressief vonden op tv:

photo-output

What Would Jesus Do?

Ook vandaag helpen die tips van de psycholoog me nog, daarom geef ik ze graag door aan jou. En dan is er nog iets wat me in die tijd hielp. Daar begon de psycholoog niet over, maar dat heb ik geleerd in de kerk. Als je in een moeilijke situatie zit, stel jezelf dan altijd de vraag: Wat zou Jezus doen? Ik weet zeker dat Jezus ook haat over zich heen heeft gekregen toen hij rondliep op deze wereld en ik denk dat hij het probeerde te negeren. Hij liet het gaan en hij focuste zich op de goede dingen en de mensen om hem heen. Dat probeer ik ook. Ik ben geen hysterische takketrut of een achterlijke dramaqueen, ik ben Céline en ik ben Gods kind. En jij?

De Bijbel tegen haat!

Lees ook over:

De Bijbel tegen haat!

Geschreven door

Céline Dib

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡