Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Celine is Nederlands kampioen reddingszwemmen

7 november 2017 · Leestijd 3 min

Een boot is tegen een rots aangebotst en omgeslagen. De mensen die op de boot zaten liggen nu in het koude water en moeten zo snel mogelijk gered worden. Paniek, wat nu? Celine (16) weet precies wat ze moet doen in deze situatie, ze is namelijk Nederlands kampioen reddingszwemmen en hiervoor getraind.

Celine zit al tien jaar op reddingszwemmen

“Bij reddingszwemmen leer je hoe je zo snel en zo goed mogelijk mensen uit het water kan halen. Hoe je dat traint? Heel veel oefenen met allemaal verschillende situaties.” Tijdens wedstrijden wordt gekeken of dat vele oefenen zijn vruchten afwerpt. Een wedstrijd bestaat uit verschillende onderdelen, sommigen zijn individueel en sommigen in een team. Celine doet vooral mee met de teamonderdelen, en is daar in 2015 dus Nederlands kampioen mee geworden.

Een wedstrijd reddingszwemmen, of lifesaving zoals de sport officieel heet, is een beetje anders dan het gemiddelde potje voetbal of hockey. Een team, bestaande uit vier personen, krijgen de opdracht om binnen anderhalve minuut een noodsituatie op te lossen. Celine: “Van te voren weet je niet wat de situatie is, je weet hooguit een paar details. Wat is het seizoen en waar speelt de situatie zich af. Is het zomer of winter, zijn we op het strand of aan de oever van de Rijn?”

Eén persoon van het team is de leider en mag niet het water in. Door te praten met het team probeert de leider zoveel mogelijk informatie te verzamelen en via een portofoon door te geven aan 112. Celine neemt vaak die rol op zich: “Omdat je niet het water in mag, wil vaak niemand leider zijn, ik vind het juist heel leuk. Je probeert alles zo duidelijk mogelijk op te lossen.” Naast de leider heeft het team een EHBO’er en twee zwemmers.

Als de wedstrijd losbarst heeft het team maar anderhalve minuut de tijd om iedereen uit het water te redden, EHBO te bieden en de hulpdiensten te bellen. De situaties zijn stuk voor stuk realistisch. Er liggen echte mensen in het water, die allemaal verschillend reageren op het ongeluk. Celine: “Sommigen doen alsof ze bewusteloos zijn, of ze stribbelen tegen, daar moet je mee om kunnen gaan”. Celine en haar team wonnen het NK in 2015 met de situatie van de omgeslagen boot: “Wij waren het enige team die niet vergat om onder de boot te kijken. Het kan natuurlijk altijd dat daar iemand onder vast zit. Doordat wij dat deden wonnen we.”

Tijdens wedstrijden krijgt Celine en haar team te maken met gecontroleerde situaties. Er zijn natuurlijk geen echte levens in gevaar. Volgend jaar zomer gaat Celine voor het eerst een week naar Texel om daar als strandwacht te werken: “Stiekem hoop ik dat er niets gaat gebeuren. Natuurlijk, wij zijn getraind voor alle situaties en als het erop aankomt, kan ik ook echt levens redden. Ik hoop alleen dat het niet zover komt. Ik heb liever een gezellige week met andere strandwachten, dan dat mensen in zo’n verschrikkelijke situatie terecht komen.”

Heb jij een mooi, ontroerend of hilarisch verhaal dat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar het nummer 06-83673700. Vinden we tof!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡