Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM-volger Casey (19) kwam tot geloof dankzij BEAM

15 december 2023 · Leestijd 4 min

BEAM is enthousiast over Jezus. We willen met elkaar zijn liefde en positiviteit uitstralen naar iedereen om ons heen. Dat uitstralen komt soms verder dan we denken: de ongelovige Casey (19) zag ons voorbijkomen op Instagram, raakte nieuwsgierig en praatte met collega’s over BEAM en het geloof. Nu, een jaar later, is hij gedoopt: “Mijn leven is veranderd omdat iemand de durf had om met mij over het geloof te praten.”

“Iedereen heeft wel een bijbaantje gehad, toch?”, begint Casey. Hij belt vanuit het drukke Amsterdam om ons zijn verhaal te vertellen. “Mijn glansrijke carrière begon bij de McDonald’s. Toen ik daar begon had ik weinig met het geloof. Collega’s van mij zijn trouwe BEAM-volgers en liken álle berichten; hierdoor kwam er toevallig een post op mijn tijdlijn terecht. Ik wist niet wat EO BEAM was, maar ik vond de video die ik zag inspirerend en interessant. Ik ben jullie toen gaan volgen op Instagram, nog steeds niet wetende dat jullie christelijk waren.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De eerste post van BEAM die Casey tegenkwam

Mag ik voor je bidden?

“Op een gegeven moment kwam ik langs een moeilijk woord, YHWH (waarschijnlijk in dit artikel). Ik vroeg aan één van mijn collega’s wat dat betekende. Zij legde dat uit en een andere collega nodigde me uit voor een echt gesprek over het geloof. Die stelde de vraag op een hele toegankelijke manier, maar het gesprek was heel diepgaand. Hij begon me in Jip-en-Janneketaal het verhaal van Adam en Eva uit te leggen. We praatten steeds vaker over wat God in zijn leven had betekend en hij vroeg of hij eens voor mij mocht bidden. Dat vond ik wennen, nog nooit had iemand dat voor mij gedaan. Ik hield gewoon mijn ogen open en hij was aan het danken en bidden. Voor mij. Alsof iemand over jou praat tegen een ander terwijl je ernaast zit. Heel gek voelde dat.”

Heeft God eigenlijk een naam?

Lees ook over:

Heeft God eigenlijk een naam?

De dienst die alles veranderde

“Mijn collega merkte dat de gesprekken wel wat met me deden, maar er miste nog iets. Hij stelde voor om eens mee te gaan naar een kerkdienst omdat ik dan een wat algemener beeld kon krijgen van het christendom. Hij sleurde me dus de kerstnachtdienst in. Wel met mijn toestemming hoor”, grinnikt hij. “Ik vond het te gek, het klikte gewoon. Achteraf denk ik dat ik daar heel erg de aanwezigheid van God voelde, maar dat wist ik toen niet zo goed te plaatsen. Niet lang daarna was ik te vinden bij een jongerendienst; hier werd mij echt een spiegel voorgehouden waarin ik alles zag wat er in mijn leven misging. Uiteindelijk stond ik huilend vooraan in de kerk mijn leven te geven aan Jezus en drie maanden later was ik gedoopt. Ik ging van ‘ik heb er niets mee, ik wil er niets mee’ naar ‘ik ben een kind van God’ in een hele korte tijd!”

Casey probeert te verklaren hoe dit zo snel kon gebeuren. “Ik kon niet helemaal plaatsen waar mijn interesse voor het geloof nou precies vandaan kwam. Voor een groot deel denk ik dat het enthousiasme van mijn collega veel hielp. Dat maakte het uitnodigend om erover te praten. Als ik heel ongelukkig vertel over mijn hobby’s, dan kan je niet wachten tot ik stop met praten. Maar als ik er heel enthousiast over vertel, bestaat er een mogelijkheid dat je het wel eens een kans wil geven. En dat is met geloof net zo.”

Casey (19) kwam tot geloof dankzij EO BEAM
Credits: Casey Kuilman.

Hoe BEAM jongeren helpt

“Bij BEAM gaat niet alles alleen maar over het geloof. Toen ik nog geen christen was zorgde dat er wel voor dat ik het interessant bleef vinden. Als ik jullie artikelen zou hebben gelezen en elke derde zin ging over de Bijbel, dan was ik vroeg afgehaakt gok ik, want de Bijbel is iets onbegrijpelijks voor iemand die niet gelooft. Ik vond het heerlijk om content te lezen die wél herkenbaar was voor jongeren, maar niet uitgezonderd voor een christelijke doelgroep geschreven was.”

En wat kan jij doen?

“Ik ben tot geloof gekomen omdat mijn collega zijn moed bij elkaar raapte en met mij een gesprek over het geloof begon. Dus: begin er eens over bij een ander. Zet je angst opzij en open het gesprek. Vraag het gewoon één keertje; de Heilige Geest werkt door je heen en helpt je om de juiste woorden te kiezen. Mijn leven is veranderd, omdat iemand de moed had om mij een vraag te stellen. Verander jij het leven van een ander?”

Vienna (19) was drie jaar geleden moslim en is nu christen: ‘De Bijbel lezen voelde echt als thuiskomen’

Lees ook over:

Vienna (19) was drie jaar geleden moslim en is nu christen: ‘De Bijbel lezen voelde echt als thuiskomen’

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡