Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Carmen is DJ in de kerk: “Oudere mensen hebben kritiek”

13 januari 2019 · Leestijd 3 min

Twintig huilende baby’s, de baas zijn over songteksten op de beamer (nee niet van ons; dat elektronische ding in de kerk) of koffie inschenken na afloop van de dienst: de taken in de kerk zijn superbelangrijk en zorgen er iedere zondag voor dat kerkgangers zich geen zorgen hoeven te maken. Daarom zetten wij graag de kerkwerker in het zonnetje! Deze week is Carmen (20), aan de beurt. Zij regelt het geluid in tijdens de kerkdienst.

Wat doe jij precies in jouw kerk?

“Ik ben als het ware de ‘DJ’ van de kerk. Of nou ja, om de zoveel tijd regel ik het geluid in de dienst. De dominee krijgt een microfoon, ik regel het geluid voor de aankondiging, de band, en voor de mensen die thuis meeluisteren. Zonder mij zou de dienst heel stil zijn en zou iedereen de hele tijd ‘WAT?!’ roepen, denk ik.”

Waarom koos je precies hiervoor?

“Ik wilde graag iets in de kerk doen, maar absoluut niets met kinderen – ik heb zelf al drie kleinere broertjes en zusjes thuis rondrennen, dus nee bedankt. Dit is wel zo’n beetje de makkelijkste taak in de kerk. Ik moet een kwartiertje eerder aanwezig zijn, ik hoef niks voor te bereiden, druk op de knopjes en het werkt. Wat wil je nog meer?”

En je zit natuurlijk lekker achterin

“Ja dat is eigenlijk ook best chill.”

Dan kun je af en toe op je telefoon kijken

“Sssssh! Dat zou ik NOOIT doen!”

Is dit een zware last op je schouders?

“Natuurlijk heb ik een grote verantwoordelijkheid. Maar nu ik het heb geleerd is het eigenlijk best makkelijk, hoewel er natuurlijk altijd dagen zijn dat je denkt: ‘oh boy’.”

Wanneer denk je dat?

“Laatst had ik aan het begin van de dienst een paniekmomentje. Ik wist zeker dat ik alles aan had gezet, maar het bleef angstvallig stil. Iedereen draaide zich om en keek me vragend aan. Uiteindelijk ontdekte ik dat ik de hoofdknop niet aan had gezet, beetje jammer.”

Jij hebt eigenlijk best veel macht, toch?

“Inderdaad. Als de dominee heel vals zingt, vind ik het soms hilarisch om zijn microfoon iets harder te zetten, kan de hele kerk ervan meegenieten.”

Krijg je dan geen kritiek?

“Nee het zijn vaak de oudere mensen die kritiek hebben omdat ze het níet kunnen horen. Mensen met een gehoorapparaat horen soms weinig doordat de ringleiding niet werkt (moeilijk woord, ik weet het). Maar goed, het blijft technologie en soms praat de dominee gewoon te zacht. Daar kan ik weinig aan doen.”

Wordt dit een taak voor het leven?

“Voor zolang ik in deze kerk blijf, zal ik mensen zeker blijven voorzien van geluid!”

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡