Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bully (18) is een succesvolle artiest en christelijk: ‘Jezus is het geheim van mijn succes’

12 april 2023 · Leestijd 4 min

Nog maar achttien jaar en nu al miljoenen streams: Bully is een rapper waar mensen niet meer omheen kunnen. Ondanks alle succes houdt zijn geloof in God hem met beide benen op de grond. Bully: “Bekendheid kan ertoe leiden dat je je beter gaat voelen dan anderen.”

Bully – zijn eigen naam is Stanley - is opgegroeid in Almere. Zijn moeder voedde hem alleen op, waardoor hij het niet altijd breed had thuis. Hij zocht zijn toevlucht bij verkeerde vrienden die niet het beste in hem naar boven haalden: “Ik was omgeven door jongeren die het criminele pad bewandelden. Destijds zag ik meelopen op dat pad als mijn enige hoop om mijzelf en m’n moeder enigszins te onderhouden. Mijn verleden is het perfecte recept om totaal te ontsporen. Maar ik durf te zeggen dat het altijd God is geweest die veel narigheid heeft voorkomen.

Zet geen nieuwe wijn, in een oude wijnzak. We gaan niet meer terug bij die shooters staan. - Bully
Succesvol

Inmiddels zet Bully als jonge artiest al grote stappen. Zijn muziek wordt enthousiast omarmd door het grote publiek. Ondanks alle succes komen er ook veel negatieve reacties op hem af: “Ik krijg vaak te horen dat ik te jong ben om zo veel succes te hebben. Ik ben van mening dat succes niet leeftijdsgebonden is. Wat ik wel kan begrijpen is dat het mensen opvalt dat ik ondanks mijn leeftijd, volwassen keuzes maak. Als ik een miljoen verdien zou dat ik nooit in één keer uitgeven. Negatieve reacties horen er ook een beetje bij. Ik probeer daar zo min mogelijk aandacht aan te besteden, dat is het niet waard.

Het geloof

Van huis uit is Bully katholiek opgevoed. Hij was dus bekend met het geloof, maar deed er in de praktijk niks mee. Dat is compleet veranderd: hij heeft zich laten dopen en is iedere zondag in de kerk te vinden: “Een jaar geleden stond ik heel anders in het leven. Ik ging af en toe naar de kerk, maar mijn geloof was nog niet echt levend. Nu ben ik écht bewust bezig met het geloof. Ik heb altijd geweten dat ik mijn carrière niet alleen kan doorlopen, ik heb daar God voor nodig. Hetgeen dat ik doe vraagt om veel discipline en hardwerken, dat lukt mij niet op eigen kracht. Wanneer ik naar de studio ga, een rap schrijf of een clipshoot ga opnemen: is bidden het eerste dat ik doe.”

Bully in de armen van zijn voorganger 👇

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Daarnaast houdt het geloof mij met beide benen op de grond. Bekendheid kan ertoe leiden dat je je beter gaat voelen dan anderen. In de kerk ben ik gewoon Stanley. Natuurlijk word ik weleens aangesproken als Bully of krijg ik complimenten over mijn muziek, maar dan probeer ik het toch terug te geven aan God. Ik wil daar niet die "beroemdheid" zijn want het is mijn safe place. Ik wil mij daar focussen op God en dat een prioriteit laten zijn.”

Witte duiven

In zijn lied ‘Witte Duiven’ die Bully recent uitbracht, is hij openhartig over het loslaten van zijn verleden en zijn weg terug naar God. “Door middel van mijn muziek wil ik het evangelie in begrijpelijke taal overbrengen. Ik benoem bewust niet tien keer Jezus, want dat kan averechts werken. Ik deel mijn ervaringen en probeer subtiel de geloofsboodschap over te brengen, dat is hoe ik het doe. In ‘Witte Duiven’ haal ik verschillende symbolen aan zoals het Lam, dat naar Jezus verwijst, en witte duiven, die symbool staan voor dingen loslaten. Met dit nummer wil ik vertellen dat ik, dankzij mijn verleden, mensen begrijp die in hetzelfde schuitje zitten. Maar ik wil ook laten zien dat er kracht zit in loslaten en de Heilige Geest een plek geven. Want dat is wat ik het afgelopen jaar écht heb mogen meemaken.”

Bully vroeg op straat of hij het lied voor iemand mocht zingen en dit gebeurde er 🥹👇

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Toekomst

De carrière van de jonge rapper staat nog volop in bloei. Maar hoe hoopt hij dat er later wordt teruggekeken op zijn werk?: “Het zou mooi zijn als mensen over mij zeggen dat ik anders ben geweest dan anderen. Dat ik niet met de stroom ben meegegaan, maar écht heb gedaan wat ik denk dat God van mij vraagt. Ik hoop nog mooie dingen te bereiken met mijn muziek. Als mensen later vragen wat het geheim was van mijn succes, dan zeg ik zelfverzekerd: Jezus."

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡