Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brugkerk in Lopik | “Ik ben verwend: de dominee preekt uit zijn hoofd”

29 september 2018 · Leestijd 4 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Judith (20) over de Brugkerk in Lopik.

Informatie Brugkerk in Lopik

Onstaan: De Brugkerk is deel van de PKN (Protestantse Kerk Nederland). De PKN bestaat sinds 2004 toen de Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk samengingen onder één naam.
Leden: 1000
Dienst: Elke zondag zijn er twee diensten: om 09:30 en om 18:30
Adres: Lopikerweg Oost 57, 3411JC Lopik

Vragenvuur over de Brugkerk in Lopik

Hi Judith! Hoe ben je bij de Brugkerk gekomen?

“Ik ga al mijn hele leven naar deze kerk, ik ben ermee opgegroeid.”

Hoe ziet een dienst eruit?

“De dienst is vrij traditioneel ingericht. We zingen, bidden, de dominee preekt en er is een collecte. De kinderen zijn een gedeelte van de dienst bij de kindernevendienst. Eén keer per maand kun je na de dienst koffie drinken.”

Wat maakt een kerkdienst voor jou goed?

“Ik vind het belangrijk dat er leuke muziek is. Dat hoeft van mij niet eens per se opwekking te zijn, een bekende psalm vind ik ook prima. Een goede preek is ook belangrijk. Onze dominee preekt uit zijn hoofd, dat is super fijn. De preken zijn actueel en luisteren heel fijn weg. Ik ben eigenlijk een beetje verwend. Als er een andere dominee komt is het meteen heel anders.”

In de zomer organiseren we samen met andere kerken de Summer Teen Events.

Heb jij een taak in de kerk?

“Ik zit nu al vier of vijf jaar in de jeugddienstcommissie. Laatst ben ik zelfs voorzitter geworden. We organiseren vijf keer per jaar een jeugddienst, dat vind ik heel leuk om te doen. Op die manier kan ik mijn talent inzetten om dingen te regelen.

In de zomer organiseren we samen met andere kerken de Summer Teen Events. Dat is een drie dagen lang programma voor tieners van de middelbare school. Dan huren we bijvoorbeeld grote opblaasspelletjes. Er komen ook niet-christelijke mensen op af. Die draaien mee in het programma en horen zo een klein beetje van het goede nieuws.”

Wat maakt jouw kerk zo leuk?

“De Brugkerk wil niet alleen de groep binnen de kerk bereiken, maar ook iets verder naar buiten kijken. We hebben een paar keer per jaar jeugddiensten en evangelisatiediensten. Eén of twee keer per jaar houden we samen met andere kerken een buitendienst, bijvoorbeeld op het dorpsplein of aan de Lek. Je ziet misschien niet direct resultaat, maar ik denk dat we het zeker niet voor niets doen.”

Als je jouw kerk in één woord moest omschrijven, welk woord zou dat dan zijn?

“Gastvrijheid. Dat hoor ik veel terug van anderen. Nieuwe mensen die bij ons langskomen worden vaak aangesproken door leden van de kerk. Er is ook interesse vanuit andere kerken in de omgeving. Soms hebben mensen het in hun eigen kerk niet naar hun zin, maar bij ons vinden ze dan wel aansluiting. Onze kerk is traditioneel, maar iets meer open minded, iets losser dan veel kerken om ons heen.”

Zou je jouw kerk aanraden aan anderen?

“Ja, ik zou mijn kerk zeker aanraden, het is een hele chille kerk. De dominee heeft daarin een belangrijke bijdrage. Hij staat open voor andere visies en meningen, daar kan gewoon over gepraat worden. Ik heb echt het gevoel dat er naar me geluisterd wordt.”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡