Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brandon (23) zat vast op zijn vijftiende: "In januari liet ik mij dopen"

4 juli 2016 · Leestijd 3 min

“Ik wilde vroeger rijk worden, vrouwen hebben en bovendien macht.” Brandon (23) kwam op zijn vijftiende vast te zitten in Vught, de strengst bewaakte gevangenis van Europa. “Ik ben in mijn leven veroordeeld voor een hoop dingen. Van inbraak en geweldpleging tot wapenbezit en wiethandel”. In januari 2016 liet hij zich dopen.

“Mijn vader vertrok op jonge leeftijd naar het buitenland. Mijn moeder hertrouwde al snel. Toen liep de boel voor mij al snel uit de hand. Mijn stiefvader was goed voor mijn moeder en broertje, maar ik miste mijn eigen vader. Zoals elk jongetje van dertien dat zou doen. Ik moest naar een opvang voor jongeren. Hier leerde ik jongeren kennen die in hetzelfde schuitje zaten. Ik begon met drinken en begon me bezig te houden met het handelen in wiet. Op mijn vijftiende werd ik opgepakt.”

Nieuwe vergrijpen

“Op mijn zeventiende kwam ik vrij en ben ik na overleg met de reclassering naar mijn vader verhuisd. Maar hier kwam ik al na vier maanden in aanraking met justitie. Het leven in de gevangenis had me verbitterd en anders gemaakt. In de gevangenis moest ik scherp blijven. Overal is gevaar. Iedereen daar was zo jong en wilde zichzelf bewijzen. Er werd onderling overal in gehandeld. Ook knokpartijen waren niets bijzonders. Ik vocht daar ook veel trouwens. Veel jongens bouwden zo een reputatie op, ik wilde gewoon dat ze zagen dat ze mij met rust moesten laten.”

Geloof

“Ik weet nog dat ik dacht dat het geloof iets was voor mensen die bang zijn voor de dood. In een christelijke opvang kreeg ik mijn eerste Bijbel. Ik begon steeds meer vragen te stellen en hoorde steeds een stem in mijn hoofd die zei: ‘Uit de diepste duisternis heb ik tot je gesproken’. En vraag me niet waarom, maar ik begon serieus dingen in de Bijbel te onderstrepen. Tot op de dag van vandaag vraag ik me af waarom ik daar toen mee begonnen ben. Al die tijd had ik deze Bijbeltekst in mijn hoofd: ‘Wend u af van uw huidige leven, en keer terug tot God om vergeving te krijgen voor uw zonden. Dan zal de Heer een tijd van rust doen aanbreken en zal Hij de Messias zenden die hij voor U bestemd heeft, Jezus.’ Inmiddels zit ik in een traject van justitie. Volgende maand krijg ik mijn eigen huisje toegewezen.”

Dopen

“In januari dit jaar heb ik mij laten dopen. Doordeweeks volg ik nu een Bijbelstudie en ik ga elke zondag naar de kerk. Overdag ben ik vrijwilliger in een dierenasiel. Het bevalt me super. Ik probeer mijn leven aan God te geven en op hem te vertrouwen, dat lukt bij lange na niet, maar ik wil het heel erg graag. Ik leid nu een heel ander leven, maar wel een beter leven. Natuurlijk heb ik nog mijn flashbacks, maar God zorgt voor me.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡