Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bram (25) kwam tot geloof op Curaçao: “Ik ben de enige in mijn gezin die gelooft”

23 december 2020 · Leestijd 6 min

Bram (25) is elf jaar geleden met zijn gezin naar Curaçao verhuisd. Al zijn broers en zussen zijn inmiddels terugverhuisd naar Nederland, maar hij dacht daar anders over. Hij wilde op Curaçao blijven wonen en woont nu in een christelijk jeugdcentrum. Ook werkt Bram in dat centrum: hij zorgt ervoor dat het altijd schoon en netjes is. Hij geniet van zijn leven daar en heeft ontdekt hoe een leven met Jezus eruit mag zien…

“Ik ben de enige in mijn familie die gelooft. Mijn ouders hebben veel vraagtekens bij de mensen in de kerk vanwege verschillende visies. Ze vinden dat veel christenen een mening hebben waar zij niet achter staan en hebben moeite met de regeltjes. Deze kijk op het geloof kreeg ik als kind mee. Alles wat met het christelijk geloof te maken had, was voor mij moeilijk te begrijpen en ik moest er niks van weten.”

Langzaam leren over God

“In 2016 heb ik een christelijk meisje ontmoet met wie ik een jaar een relatie had. Zij praatte altijd enthousiast over God, haar geloof en de kerk. Ik wilde daar graag meer over weten: waar komt het enthousiasme vandaan? Ik ging op zondag met haar mee naar een Engelstalige kerk, waar ik zag wat het met haar deed. Dit maakte me nieuwsgierig, ondanks dat ik er eerst niks van wilde weten. Toch bleef ik naar de kerk gaan en leerde ik langzaam over God.”

Nederlandstalige kerk

“De voorgangers van die kerk zijn een echtpaar. De vrouw spreekt Engels en haar man Nederlands. Met hem heb ik veel gepraat en hij heeft mij geholpen met moeilijke dingen waar ik doorheen ging. Ik had veel moeite met Engels spreken en daarom raadde de voorganger mij aan om naar de Nederlandstalige kerk te gaan, waar ik nu zit."

Coronaproof naar de kerk gaan is niks voor mij

"De mensen hier hebben mij verwelkomd en veel geleerd over het geloof. Ik was blij met deze hulp, omdat ikzelf niet wist hoe het geloof in mijn leven paste. Ook heb ik vrienden gemaakt met een aantal jongeren van de kerk. Helaas besloten veel van hen naar het buitenland te gaan en dat vind ik lastig. Nu moet ik een aantal van mijn vrienden missen, maar gelukkig niet allemaal.”

Coronaproof naar de kerk is niks voor mij

“Bij ons in de kerk op Curaçao mogen we met honderd mensen samenkomen. Wel moeten we minstens twee meter afstand houden van elkaar en mogen we niet zingen. Ik vind dat moeilijk, omdat ik het liefst samen zing en moeite heb met het houden van die afstand. Het enige wat ik deed in de kerk was zitten en luisteren naar de preek; daar heb ik niet zoveel mee. Coronaproof naar de kerk gaan is niks voor mij, dus heb ik besloten niet zo vaak meer te gaan, totdat corona voorbij is. Gelukkig verzorgt mijn kerk grote livestreams die ik terugkijk tijdens mijn pauze op werk. Met kerst ga ik wel naar de kerk. Op die manier houd ik verbondenheid met mijn geestelijke familie vast.”

BEAM Kerkdienst

“Naast de livestreams van mijn eigen kerk, heb ik besloten om de BEAM Kerkdienst wekelijks terug te kijken. De dienst is voor mij echt een bemoediging voor de rest van de week. Ik houd van de moderne muziek die ik heel hard kan meezingen in mijn kamer en ik heb vaak wat aan de praatjes."

De dienst is voor mij een bemoediging voor de rest van de week

"In de live chat bij de kerkdienst merk ik verbondenheid met mensen, ook al ben ik ver weg van Nederland. De BEAM Kerkdienst geeft mij kracht en energie voor een nieuwe week en dat vind ik heel erg waardevol. Ook hebben deze diensten mij geleerd dat ik mag genieten van het leven.”

Geloof geeft hoop

“Door de afgelopen drie jaar in mijn kerk en de BEAM Kerkdienst heb ik een weg gevonden in mijn leven met Jezus, waardoor ik mijn passies heb ontdekt: kinderwerk en het werk dat ik nu doe in het centrum en in mijn kerk. Op die manier kan ik Jezus dienen. Mijn geloof geeft hoop en ik weet nu dat ik zonder mijn geloof niks heb."

Mijn geloof geeft hoop en ik weet nu dat ik zonder mijn geloof niks heb

"God is er altijd en daar ben ik dankbaar voor. Ik word heel erg verdrietig als ik erover nadenk dat mijn ouders dat niet willen zien. Daarom hoop ik van harte dat zij ook ooit mogen ontdekken hoe waardevol een leven met God is; dat ik me niet meer anders hoef voor te doen bij mijn ouders dan bij mijn christelijke vrienden. Ik hoop me dan meer thuis voelen bij mijn familie.”

Oh en kerst op Curaçao..!

“Kerst op Curaçao vind ik altijd heel fijn; het is echt een feestje. Er is jaarlijks een kerstdienst, waar ik graag naartoe ga. Het is hier natuurlijk altijd mooi weer, dus houden we de ramen altijd open tijdens de dienst om te kunnen genieten van het zonnetje. Tijdens deze dienst gebeurt er van alles: een dans, een filmpje van de kinderen, een toneelstukje, veel muziek en een speciale kerstpreek. Dit allemaal om te vieren dat Gods zoon bij ons is gekomen. Veel beter dan dat wordt het niet toch?! Kerst in het zonnetje is een feest!”

#ikkiesvoorjezus is een rubriek waarin we getuigenissen van jongeren delen om jou te inspireren in je geloof en te laten zien hoe andere jongeren God in hun leven ervaren. Zelf een (bijzondere) getuigenis? Mail ons via beamredactie@eo.nl of dm op www.instagram.com/eobeam

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡