Ga naar submenu Ga naar zoekveld

HAPPY BLUE MONDAY: uit onderzoek blijkt dat deze 8 dingen jou blij maken!

17 januari 2022 · Leestijd 3 min

BEAM draait Blue Monday om. In plaats van chagrijnig, met je verkeerde been uit bed, in een hoekje zitten, zochten wij uit wat jou juist BLIJ maakt! Check de video en voel de dopamine door je lijf gieren.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

1. Kleur 

Als je goed kijkt, zie je de kleur geel meerdere keren voorbij komen in de video. Geel wordt namelijk gezien als een van de vrolijkste kleuren. Omring je vandaag dus met bananen, de zon, zonnebloemen, badeentjes, je gele vaccinatieboekje (grapje natuurlijk) en de trein. 

2. Nostalgie

Terugdenken aan die goede, oude tijd: dat noemen we nostalgie. Sociaal psycholoog Tim Wildschut legt aan Psychologie Magazine uit dat nostalgische herinneringen je gevoel van verbondenheid versterken en je eigenwaarde vergroten. ‘Ze herinneren je eraan dat je waardevol bent, maken dat je je geliefd voelt, dat je het leven als betekenisvol ervaart.’ Blik vandaag dus eens terug op de leukste films die je als kind keek, de mooiste vakanties, dat ene popliedje uit 2015 of blader door een fotoboek. Wedden dat je er een blij gevoel van krijgt? 

3. Verbinding

Niet alleen nostalgie geeft je het gevoel van verbinding: ook het zien van mensen die het goed hebben met elkaar (zoals twee oudere mensen die met elkaar dansen) of mensen die elkaar na lange tijd weer ontmoeten (zoals de reünie tussen een soldaat en zijn familie). En zeg eens eerlijk: hield jij het droog toen dat meisje dankzij haar bril voor het eerst goed kon zien? 

4. Opgeruimd staat netjes

Stiekem zijn we allemaal een beetje OCD. Net opgeruimde kastjes, strakke lijnen, perfect geschilderde oppervlaktes, machines die iets heel precies in elkaar zetten... We love it, want: het klopt!

5. Vrijheid

Huppelende koeien in de wei, een oneindige sterrenhemel: als er iets is waar mensen een blij gevoel van krijgen, dan is het wel vrijheid. Het idee dat alles mogelijk is en dat de wereld aan je voeten ligt. 

6. Muziek

Onderzoeker Jacob Jolij onderzocht welke liedjes ons het meest gelukkig maken. Hij ontdekte dat de meest blije liedjes net wat sneller zijn dat gemiddeld, dat ze in majeur geschreven zijn en dat ze over vrolijke dingen gaan of zelfs over helemaal niets. Op nummer een? Don't stop me now, van Queen. Daar ga je spontaan van dansen toch? Check hier de rest van zijn lijst. 

7. Cuteness overload

Pluizige snuitjes, grote puppy-ogen en een groot knuffelheidsgehalte. Babydieren doen het ronduit goed in ons brein. Bij het zien van kleine dieren (maar ook baby's) komt er oxytocine in ons lichaam vrij: een liefdeshormoon. Bovendien krijgt je lijf een shot dopamine bij zo'n lading schattigheid: dit stofje maakt je blij. 

8. Succes

Die ene perfecte goal, de insane inhaalactie van Max Verstappen... Het is alsof je de wedstrijd weer voor het eerst ziet. Vooral bij sportwedstrijden is de ontlading groot. Zoek vandaag dus vooral even de mooiste goals aller tijden op of gooi zelf een balletje door de basket. Succes = geluk gegarandeerd.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡