Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bizarre bijbaan: Undercover eten testen bij McDonald's

5 februari 2017 · Leestijd 3 min

Henk-Jan (25) werkt nu bij BEAM maar had eerder een glansrijke carrière als mystery shopper bij McDonald's. Dit houdt in dat hij undercover een McDonalds bezocht om de kwaliteit en service te testen. “Gratis hamburgers eten, het was geweldig”, lacht Henk-Jan.

“Ik deed al een poosje promotiewerk voordat ik in aanraking kwam met het bedrijf dat mystery shoppers zocht. Op hun website kon je je voor opdrachten inschrijven. Ik woonde in die tijd in Groningen en daar zijn 4 McDonald's restaurants. Ik ben bij alle 4 deze restaurants 2 keer langs geweest om te controleren. De bedoeling is dat je undercover een willekeurig mediummenu bestelt – die je vergoedt krijgt – en vervolgens een oordeel velt."

“De eerste keer dat ik een opdracht deed, vond ik dit best wel spannend. De medewerkers van McDonald's mogen namelijk niet doorhebben dat jij daar bent om de kwaliteit te testen. Je sluit gewoon aan in de rij en houdt bij hoeveel tijd er verstrijkt tussen het bestellen en het ontvangen van je bestelling. Dit vond ik altijd het spannendste, want ik was doodsbang dat medewerkers de stopwatch op mijn telefoon zouden zien en ik door de mand zou vallen. Mijn opdracht startte hier al, ik lette op of de service goed was: hallo zeggen, vriendelijk zijn, het bonnetje meegeven, dat soort dingen.”

Ik was doodsbang dat ze me door zouden hebben

“Naast service controleren, was het ook mijn taak om de kwaliteit van het eten te beoordelen. Daarbij is bijvoorbeeld belangrijk dat de burger goed warm is. Ik moest minstens een half uur in het restaurant verblijven zodat ik kon kijken of het er netjes was en ik deed uiteindelijk nog een check bij de toiletten. Daarna vulde ik thuis een hele lange lijst in met mijn bevindingen, daar was ik best wel even mee bezig.”

“Soms had ik het idee dat medewerkers van tevoren wisten dat er die dag iemand langs zou komen om te controleren. Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat ze vroegen of mijn eten smaakte, alle tafeltjes om me heen poetsten en de WC’s spontaan schoonmaakten op het moment dat ik er gebruik van wilde maken, ik heb ontzettend gelachen.”

Geen levenslange carrière
“Uiteindelijk heb ik dit werk niet lang gedaan. Het is makkelijk en echt heel leuk, maar ik was na 8 keer wel klaar met McDonald's eten en het verdient niet heel goed. Tuurlijk, je kunt gratis eten, maar het kost veel tijd om die lijst in te vullen. Van een opdracht waar je zo’n 2,5 uur mee bezig bent, houdt je uiteindelijk maar 10 euro salaris over. En het ijsje werd niet vergoed, dus dat betaalde ik nog zelf. Het was leuk om te doen voor 2 maanden!”

Heb jij een bizarre bijbaan waar je over wilt vertellen? We horen het graag! Mail (beamredactie @eo.nl) of Whatsapp (0683673700) ons!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡