Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Binnenstebuiten

27 januari 2017 · Leestijd 6 min

Wie ben je? Hoe ben je bedoeld? Durf jij te laten zien wat er speelt aan jouw binnenkant? Laurina de Visser, schrijfster en spreekster, heeft hierover nagedacht. Ze helpt je op weg door met jou de Bijbel in te duiken.

Nog niet zo lang geleden ben ik de trotse tante geworden van een bloedmooie baby. Het kleine meisje heeft een hele rij doopnamen: Elizabeth Catherina Sara Cornelia Laurina. Eva is vernoemd naar de zussen van haar moeder. En toch is Eva – nu al! – helemaal zichzelf. Ze is in ‘volkomen overeenstemming’ met wat wij van een kleintje verwachten. Ze huilt wanneer ze voelt dat ze moet huilen. Ze kijkt op het moment dat ze zin heeft om te kijken. Ze drinkt als ze weer honger heeft.

Wij hebben allemaal een naam. Een roepnaam en misschien zelfs ook een aantal doopnamen die je uit de familie hebt meegekregen. De Bijbel is geschreven voor ons en ook op jou persoonlijk van toepassing. Vul je eigen naam eens in bij deze bijbeltekst: “Jij [naam] bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol, en ik houd zo veel van je (…) Wees niet bang [naam], want ik ben bij je.” (Jesaja 43:4-5)

Ik wil dat je leeft!

Je bent een kind van God. Een dochter, een zoon van de Vader. Een broer, een zus van Jezus. Je leeft omdat God wilde dat je zou leven. Misschien gaat dat niet vanzelf als er tijden zijn met veel ruzie, harde woorden of geweld. Misschien is leven voor jou lastig, omdat je vanbinnen verdriet, een depressie of iets anders zwaars met je meedraagt. En toch kun je er niet onderuit: God wil dat jij – ja, echt jij – leeft! In dit leven, in het hier en nu. Lees maar mee met de volgende bijbeltekst: “Maar mijn Heer zei: ‘Tijd om te leven!’ Al die tijd zal mijn geest in leven blijven. U geeft mij nieuwe kracht, u doet mij herleven.” (Jesaja 38:16)

Leven zoals je bent bedoeld
Een koning wandelde in zijn tuin en zag daar verdorrende en wegkwijnende bomen, struiken en bloemen. De eik zei dat hij doodging, omdat hij niet zo hoog kon worden als de pijnboom. Toen de koning zich naar de pijnboom keerde, bleek die het er helemaal bij te laten hangen, omdat hij geen druiven kon dragen zoals de wijnstok. En de wijnstok was aan het doodgaan omdat hij niet kon bloeien als een roos. Maar plotseling zag de koning een viooltje in het gras staan dat bloeide en straalde. De koning vroeg waarom zij er zo mooi bij stond. Het viooltje antwoordde: “Ik ga ervan uit dat u mij geplant hebt omdat u een viooltje wilt. Als u een eik had gewild of een wijnstok, dan had u die wel geplant. Daarom dacht ik: ik kan alleen maar zijn wat ik ben. Ik zal zo goed mogelijk zijn wat u zich van mij had voorgesteld.” (Bron: onbekend)

Veel verwachtingen

Toen wij een baby waren, vonden we het net als Eva makkelijk om te leven zoals van ons werd verwacht. Als jongere is dat alweer een stuk ingewikkelder. Er wordt van alle kanten zó veel van je verwacht. Het klinkt haast als een onmogelijk sprookje, leven zoals God jou bedoeld heeft. Bloeien net zoals het viooltje doet. Maar God helpt jou daarbij. In de Bijbel schrijft Hij: “Toen [je geboren was] kwam ik, de Heer, daar voorbij. Ik zag het kind [jou] liggen, helemaal onder het bloed. En ik zei tegen het kind [jou]: ‘Ik zal ervoor zorgen dat je in leven blijft. Nu zit je nog onder het bloed. Maar je zult groeien en mooi worden, net zoals een bloem in het veld.’” (Ezechiël 16:6-7, BGT)

Eerlijk over je binnenkant

Sinds de zomer van 2015 is de film Binnenstebuiten te zien. In deze film zien we het meisje Riley. Zij is in gesprek met de verschillende emoties die binnen in haar zitten. Deze emoties komen tot leven. In de film zie je Joy (vreugde), Fear (angst), Anger (woede), Disgust (walging) en Sadness (verdriet) als personages rondlopen. Ken je deze emoties ook? Je bent blij als je een moeilijk tentamen eindelijk hebt gehaald. Je walgt van jezelf als je hoofd weer vol met puistjes zit of je lijf te dik is geworden. Je bent boos als je weer hebt gefaald en toegegeven hebt aan je verslaving. Je bent verdrietig als je bedenkt dat je minder leuk bent dan de vrienden om je heen… Deze film moedigt je aan om eerlijk te zijn over je emoties. We hoeven niet alles te vertellen, maar we mogen wel eerlijk zijn over dat wat er vanbinnen speelt. Je bent niet de enige die zichzelf soms stom vindt. Maar vrijwel altijd kijken de mensen om je heen anders naar je dan dat je zelf doet.

Alle emoties mogen er zijn. Maar zullen we de walging, boosheid en het verdriet aan de kant schuiven voor de woorden van God? Hij zegt: “Mijn lieve kind, je bent kostbaar in mijn ogen. Ik houd van jou!” Zelfs als jouw persoonlijke omstandigheden donker zijn, kun je toch gaan bloeien. Net als het viooltje. Want God heeft jou ontzettend lief! Op dat moment lukt het om God te danken, omdat jij geboren bent met het volgende gebed: “U maakte mij in de buik van mijn moeder. Elk deel van mijn lichaam hebt u gevormd. Ik dank u daarvoor. Want het is een wonder, zoals ik gemaakt ben. Alles wat u maakt, is een wonder. Dat weet ik heel goed.” (Psalm 139:13-14, BGT)

Om je te helpen

Tot slot heb ik nog een paar tips om je te helpen. Zet je maskers af in vriendschappen. Durf dat wat vanbinnen, in je hart, speelt, af en toe aan de buitenkant te laten zien. Dan weet de ander hoe het écht met je gaat. Probeer er eens met een ander over te praten. Zoek een mooie tekst die volgens jou precies zegt dat God jou gewild heeft. Hang hem ergens op in je kamer of zet een nummer dat erover gaat, op je iPod. Zelf heb ik dit al gedaan: mijn tekening beYOUtiful herinnert mij eraan dat ik mooi ben, omdat Jezus mij mooi vindt; ook al ben ik vaak ontevreden over mijn eigen uiterlijk.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡