Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbel podcast: “Is wat BEAM doet eigenlijk niet heel hypocriet?”

28 februari 2020 · Leestijd 4 min

Deze veertigdagentijd publiceert BEAM elke zondag een Bijbel podcast. Deze eerste gaat over ‘hypocriet zijn’. Wilke, Anouk en Maarten lezen Mattheüs 6: 1-8. Maarten: “Ik doe elke dag dingen die eigenlijk vet hypocriet zijn..”

De podcast start met de persoonlijke vraag: Ben jij weleens hypocriet? Maarten: “Ik doe dagelijks hypocriete dingen. Ik zeg weleens tegen mijn kinderen dat ze niet met hun telefoon aan tafel mogen terwijl ik het daarna zelf wel doe. Als ze mij betrappen zeg ik snel dat het voor werk is.” Anouk vindt ook een aantal dingen die zij doet hypocriet: “Ik wil het niet zien als een dier gedood wordt, dat vind ik heel zielig voor ze maar ondertussen ga ik wel gewoon door met het eten van vlees.”

“Eigenlijk is hypocriet zijn een vorm van oneerlijkheid op een moment dat voor jou goed uitkomt,” concludeert Wilke. Zelf heeft ze ook weleens iets hypocriets gedaan waar Anouk en Maarten ontzettend hard om moeten lachen. Luister vooral de podcast als je haar verhaal wilt horen!

In de BEAM Bijbel Podcast wordt uiteraard ook elke aflevering de Bijbel opengeslagen. De volgende tekst wordt door Wilke voorgelezen:

1 Jezus zei tegen zijn leerlingen: "Wees goed voor andere mensen. Maar doe dat niet om iedereen te laten zien hoe geweldig je bent. Want dan krijg je geen beloning van je hemelse Vader. 2 Als je een bedelaar iets geeft, laat dat dan niet aan iedereen weten. De schijnheilige mensen in de synagogen en op straat doen dat wél. Want zij willen graag door de mensen geprezen worden. Luister goed! Ik zeg jullie dat ze hun hele beloning al hebben gekregen. 3 Maar als je een bedelaar iets geeft, zorg er dan voor dat je linkerhand niet weet wat je rechterhand doet. 4 Zo is het geheim wat je gedaan hebt. En je Vader, die de verborgen dingen ziet, zal je er openlijk voor belonen." 5 Jezus zei tegen zijn leerlingen: "En bid niet op dezelfde manier als de schijnheilige mensen. Zij staan graag in de synagoge en op de hoeken van de pleinen te bidden. Want ze willen dat de mensen het zien. Luister goed! Ik zeg jullie dat ze hun hele beloning al hebben gekregen. 6 Maar als je bidt, ga dan je kamer in en doe de deur dicht. Bid dan tot je Vader terwijl niemand het ziet. En je Vader, die de verborgen dingen ziet, zal je er openlijk voor belonen. 7 En gebruik bij het bidden niet heel veel woorden door steeds hetzelfde te zeggen, zoals de andere volken doen. Want zij denken dat als ze hun woorden maar steeds herhalen, hun goden zullen doen wat ze van hen vragen. 8 Doe niet net als zij. Want jullie Vader weet wat jullie nodig hebben. Hij weet dat al vóórdat jullie Hem er om hebben gebeden!

Een hypocriete redactie

Na het lezen en bespreken van deze tekst stelt Wilke een vraag aan Anouk en Maarten: "Is wat BEAM doet eigenlijk niet hypocriet? Wij zetten allerlei persoonlijk geloofsdingen online. Hoe kan je zeker weten dat je dit niet doet om door mensen gezien te worden?" Maarten reageert: “Je doet bij BEAM iets wat je goed kunt, het is logisch dat dit een prettig gevoel geeft. Als jij bijvoorbeeld goed kunt zingen en je zingt in de kerk, dan zing je liedjes voor God om de gemeente mee te laten zingen. Tuurlijk voelt dat goed en dat is niet iets waar je je schuldig over hoeft te voelen. Het gaat vooral om je intentie!”

Ben jij benieuwd naar wat Maarten, Anouk en Wilke nog meer hebben besproken van dit interessante stuk uit de Bergrede? Luister de hele podcast als je deze week onderweg bent naar school of gewoon een momentje hebt om je oortjes in te doen. We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡