Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Staat 🙏 voor bidden of een high five?! Wij hebben het antwoord!

8 februari 2024 · Leestijd 4 min

Bij BEAM hebben we wel eens ruzie. Nee, het loopt niet uit tot harentrekken of vechten in het fietsenhok, maar we kunnen elkaar wel dwarszitten. Vandaag staat er ook een ruzie centraal: want wat betekent '🙏' deze emoji eigenlijk? Duidelijk een high five, of zijn het toch biddende handen?! BEAM ging ruziënd op onderzoek uit.

High Five vs. Bidden

Op de Instagram van EO BEAM leggen we de bal bij jullie. Via onze stories zegt 88% dat het SOWIESO BIDDEN is. Dat lijkt een duidelijke meerderheid. Toch blijft 12% ervan overtuigd dat het om een dikke high five gaat. Zo ook redacteur Jelte, die een duidelijke voorkeur heeft voor team high five. Redacteur Gerben houdt zijn poot stijf en kiest voor team BIDDEN. Wie trekt er aan het langste eind?

polletjee stories bidden of high five

Wat zegt Apple? 🙏

De jongens gaan op zoek naar echte experts. Ze beginnen bij de klantenservice van Apple; wat zouden die ervan vinden? “Volgens mij is het een high five”, zegt de meneer van de Apple Support. “Het wordt wel eens gebruikt voor het woord bidden. Maar er is voor zover ik weet geen voorschrift voor het gebruiken van emoji’s. Ik denk dat je overal je eigen betekenis aan mag geven.” Gerben vraagt dan wat de medewerker van Apple zelf zou kiezen: “Ik ga toch voor de high five”. Eén tegen nul voor de high five dus!

Wat zegt Android?

Als je A zegt, moet je ook B zeggen en dus bellen we ook met de klantenservice van Android. Jelte legt de keuze voor aan de mevrouw aan de andere kant van de telefoon. “Momentje hoor”, zegt ze. De jongens horen harde tikken op een toetsenbord. Na twee zenuwslopende minuten zegt de stem: “Ik heb het even opgezocht, en het betekent zowel een high five als biddende handen. Maar zelf gebruik ik ‘m het vaakst voor bidden.” Gerben slaakt een kreet en springt een gat in de lucht: het is gelijkspel.

Wat zegt de emoji-expert?

De mannen van de BEAM-redactie zien er verslagen uit, maar hebben nog één laatste kans. Er is in heel Nederland maar één iemand die zichzelf emoji-expert mag noemen, en dat is Lilian Stolk. Na lang zoeken vinden de jongens haar nummer en toetsen het in. De telefoon gaat over…

“Met Lilian”, klinkt het aan de andere kant. Gerben en Jelte delen een vreugdige blik en leggen uit waarvoor ze bellen. “Emoji komt oorspronkelijk uit Japan”, legt de expert dan uit. “Daar maken ze heel vaak dat gebaar als ze iemand begroeten of bedanken. De betekenis komt dus meer in de buurt van bidden dan van high five.” Als ze van de jongens per se een keuze moet maken, zegt Lilian: “De originele naam voor de emoji was ‘biddende handen’, maar een aantal jaar geleden is dit veranderd naar ‘gevouwen handen.’” Wel moet Lilian er nog even bij zeggen dat iedereen emoji’s op zijn eigen manier mag gebruiken. Als Jelte het wil gebruiken als high five, dan is dat ook oké, zegt ze.

Er is een overduidelijke winnaar. De betekenis van 🙏 komt het meest in de buurt van bidden. Als je de geschiedenis van deze specifieke emoji onderzoekt, wordt er meer duidelijk. Emojipedia (de Wikipedia van de emoji’s) stelde dit schema samen; er is duidelijk te zien dat het in ieder geval géén high five is.

FQ4CaZmUYAAN_y7
Wereld Emoji Dag: raad het Bijbelverhaal! 📖

Lees ook over:

Wereld Emoji Dag: raad het Bijbelverhaal! 📖

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡