Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Syrische vluchteling én weduwe Amina (23) vroeg haar Nederlandse baas ten huwelijk: “God heeft ons aan elkaar gegeven”

18 maart 2021 · Leestijd 4 min

Het klinkt bijna als een sprookje, het verhaal van Amina (23) en Sander (31). Al heel jong liet ze haar geboorteland Syrië achter zich om een nieuw leven in Nederland op te bouwen. Ze heeft de eerste beste baan aangepakt als bollenpelster en werd daar stapelverliefd op Sander, de eigenaar van het bedrijf. Amina: “Er stond elke dag wel een bosje tulpen in mijn kluisje”

“Ik heb een heftige tijd achter de rug in Syrië”, vertelt Amina. “Ik trouwde jong en was heel gelukkig maar dat sloeg snel om. Een paar jaar na ons huwelijk kwam hij om het leven door een bom in Aleppo. Ik vond troost bij mijn schoonmoeder die haar zoon was verloren en samen vluchtten we uit Syrië richting verre familie in Nederland. En zo begon ik halverwege mijn twintiger jaren al aan een compleet nieuw leven.”

Liefde op het eerste gezicht

De twee vrouwen kwamen in mei aan in Nederland: de tijd van bloeiende bollenvelden. Daar komt Sander in the picture. “Ik heb de grootste bollenkwekerij van Nederland en dus zoek ik elk jaar veel ijverige handen die kunnen helpen met het bollen pellen”, legt Sander uit. “Meestal zijn dit tieners die een extra zakcentje willen verdienen in de vakantie, maar toen Amina kwam solliciteren was ik gelijk onder de indruk van de bijzondere toewijding aan haar schoonmoeder en haar doorzettingsvermogen. Natuurlijk mocht ze bij mij komen werken en ik merkte aan mezelf dat ik er elke dag naar uitkeek om haar weer te zien. Ze werkte harder dan alle anderen, was bescheiden en tegelijkertijd een sterke vrouw. Langzaam maar zeker viel ik als een blok voor haar.”

Ik had voor het eerst in lange tijd weer een stabiele factor in mijn leven

Zeg het met bloemen

“Ja, dat had ik door”, lacht Amina. “Dan kwam hij weer langs met koffie of nodigde hij me uit om samen met hem te lunchen tussen het werken door. Na een tijdje stond er bijna elke dag wel een bosje tulpen in mijn kluisje voor mij of mijn schoonmoeder Fadwa. Daardoor was zij ook helemaal weg van hem. Nadat mijn schoonmoeder en Sander elkaar voor het eerst hadden ontmoet, zei Fadwa al dat ik met hem moest trouwen. Sander heeft me zo geholpen om te wennen aan de Nederlandse cultuur en was voor het eerst in lange tijd weer een stabiele factor in mijn leven. Ik had nooit durven dromen dat God mij, na al die pijn, nog zoveel geluk kon geven!”

Het aanzoek

Sander: “Amina heeft mij ten huwelijk te gevraagd, stoer hé? We bleven vaak samen als laatste over bij het bedrijf, verdwaald in elkaars ogen en een goed gesprek. Op één van die avonden ging ze opeens op haar knieën en vroeg me om met haar te trouwen. We kenden elkaar toen een half jaar, maar het was duidelijk dat we niet meer zonder elkaar konden. Inmiddels zijn we een maand getrouwd en ontzettend gelukkig. We hebben naast ons huis een aanleunwoning voor Fadwa zodat we voor haar kunnen blijven zorgen.”

BEAM vertaalt in deze serie met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Komt dit verhaal jou bekent voor?

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡