Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Van Hattem welkom!

13 juli 2018 · Leestijd 2 min

Om de zomer te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. Deze week alles over het bijzonder toeristische Hanzestadje Hattem in Gelderland.

Toeristisch oord

Je zou het misschien niet verwachten, maar Hattem is een aantrekkelijke toeristische trekpleister. Het stadje heeft zo’n 12.000 inwoners, maar het heeft toeristen toch van alles te bieden. Er is zelfs een reisorganisatie met de tour ‘Hansa Towns’ die onder andere een bezoekje brengt aan Harderwijk, Kampen en Hattem. De bewoners zien het aantal toeristen elk jaar groeien.

Hanzewat?

Hattem is opgenomen in de tour ‘Hansa Towns’ omdat het een Hanzestad is. Geschiedenisles: Een Hanzestad is een stad die tot de Hanze behoorde. De Hanze was een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een verbond probeerden deze steden hun handel te beschermen en uit te breiden. Door deze samenwerking heeft Hattem een rijke geschiedenis en mooie trekpleisters zoals de molen, de oude stadsmuur en de dijkpoort.

afbeelding

Zondagsrust

De apostel Andreas is de beschermheilige van deze stad, de grote kerk in het centrum heet dan ook de Andreas-kerk. Er zijn een heel aantal kerken in Hattem en de gemeenteraad wordt gedomineerd door het CDA, de SGP en de ChristenUnie. Alles is dicht op zondag, behalve een paar kroegjes op het Kerkplein. Wat de mensen die zondagochtend de kerk uit komen lopen ervan vinden dat anderen rustig een biertje weg zitten te tikken op het terras? We kunnen alleen gissen.

EFTELING IN HATTEM?!?

Anton Pieck was ontwerper, illustrator, prentkunstenaar, graficus en tekenleraar. Hij is de man die het Sprookjesbos heeft ontworpen voor de Efteling en daarna nog minstens 1500 ontwerpen heeft gemaakt voor andere sprookjes, attracties, horeca, pleinen en attributen. Zijn museum staat in, ja ja, Hattem! Een stukje Efteling in Gelderland dus, check hier alles over dit museum.

Woon jij op de Biblebelt en wil je alle hotspots van je woonplaats met ons delen? Vinden we leuk! Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡