Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Uitmuntend Urk

10 december 2017 · Leestijd 4 min

Om vakantie te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons land af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. En vandaag zijn we te gast in … Urk!

Keileuk: spot de ‘Ommelebommelestien’

Walvis

Niet de ooievaar, maar een roeitochtje naar de ‘Ommelebommelestien’ (stien = steen) helpt Urker gezinnen aan nieuwe baby’s, zo gaat de legende. Deze grote zwerfkei ligt ongeveer op 80 meter afstand van de kust in het IJsselmeer en lijkt net op de rug van een walvis. Kun je lekker interessant doen op je Insta stories. Je hoeft er echt niet voor naar Zuid-Afrika.

Waai uit op de vuurtoren

Eiland_Urk

Het karakteristieke vissersdorp Urk is dan sinds 1939 geen eiland meer, het heeft wel alles wat je aan een eiland doet denken: wind, vis, een hechte gemeenschap en te veel meeuwen. Sla de 18 meter hoge vuurtoren zeker niet over. Hier heb je een prachtig uitzicht over het water en het oude dorp en, ook niet onbelangrijk, vang je de meeste wind. Handig voor als je lekker wilt uitwaaien.

Wees op je hoeden

Hoedenhuiskaptein

Een citytrip is geen citytrip zonder flinke shopbeurt. Dan ben je in Urk aan het goede adres: er zijn maar liefst vier winkelcentra. Sla Hoedenhuis Kaptein niet over, waar je de mooiste hoofddeksels voor vrouw én man kunt vinden. Wil je nog meer exemplaren bewonderen? Zorg dan dat je je op zondag net voor kerktijd in het centrum van Urk bevindt. Als de kerkklokken van de Immanuëlkerk, Eben Haëzerkerk, het Kerkje aan Zee, de Ark, Jachin Boazkerk, Mariakerk, Bethelkerk (enzovoort) luiden, ziet het zwart van de hoeden. En als je er dan toch bent, pik dan gelijk een dienst mee. In de Bethelkerk (ruim 1000 zitplaatsen) is vast een stoeltje voor je vrij.

Ga ginnegappen in de ginkies

Schilderachtige doorkijkjes, knusse pleintjes en schattige steegjes die ook wel ‘ginkies’ worden genoemd: je kunt er heerlijk dwalen. Ben je bang om te verdwalen, dan is er de ginkiestocht: een rondleiding met verrassende feitjes en verhalen over Urk. Wil je meer? Bezoek dan gelijk het ‘Oude Raadhuis’ museum en leer over Urker klederdracht, het gekke dialect en de visserij. Wist je trouwens dat er honderden Urker vissers omkwamen op zee? Hun namen staan geschreven op het vissersmonument.

Bezoek het eerste drijvende Bijbelse museum van Europa

Ark_van_Noach

Aan de Staversekade ligt sinds kort de Ark van Noach! Niet de echte natuurlijk, maar een nagebouwde versie. Kunstenaar en poppenspeler Aad Peters bouwde dit gigantische vaartuig van 70 meter lang, 13 meter hoog en 10 meter breed. Je komt er naast het verhaal van Noach ook andere Bekende Bijbelfiguren tegen (ook nagemaakt dan). Wees er snel bij, want de ark drijft eind februari weer vrolijk verder.

Sla de lekkerste vette hap aan de haak

Van al dat bezienswaardigen krijg je honger. Drie keer raden wat je het beste kunt eten in een visserdorp? Inderdaad, vis! Volgens een betrouwbare bron kun je de beste gebakken vis, kibbeling of gerookte zalm niet vinden in het dorp zelf, maar op het industrieterrein, bij De Jongens van de Fant. Smullen maar.

Woon jij ook in een ontzettend christelijk dorp / christelijke gemeente? Lachen! Stuur ons informatie (beamredactie@eo.nl) en wie weet komt jouw dorp binnenkort in deze rubriek voorbij.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡