Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Maak kennis met het storp Drachten

17 september 2017 · Leestijd 4 min

Om de zomer te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons landje af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. En vandaag zijn we in… Drachten!

Dorp, stad, of toch storp?

Drachten heeft alles in huis om een stad genoemd te worden, maar toch hoort dit dorp niet bij de 11 steden van Friesland. Dit komt omdat Drachten pas in de jaren ’50 enorm is gegroeid en daardoor nooit officieel stadsrechten heeft gekregen. In feite is Drachten dus een dorp, ondanks dat het veel groter is dan de meeste van de 11 steden van Friesland. Een leuk feitje: in het oud-Nederlands wordt een net-niet-stad een vlek genoemd. Nu gebruiken sommigen het woord ‘storp’. Een beetje een knullig woord als je het ons vraagt.

De Fryske Marren

Wil je even helemaal ontsnappen van alle drukte en wekelijkse sleur, dan is Drachten de perfecte uitvalsbasis. Vanuit de Drachtstervaart, die helemaal tot in het centrum loopt, kun je de ‘Fryske Marren’ zo op varen. Huur een bootje of een kano en geniet van alles wat het Friese landschap te bieden heeft.

afbeelding

Shop until you drop

Hoewel Drachten echt niet het meeste te bieden heeft wat betreft winkels in het toch goed shoppen in deze net-niet-stad. Nu het Raadhuisplein is verbouwd bezoeken zelfs Leeuwarders, die zelf ook een goed centrum hebben, Drachten voor de winkels. Zeker de moeite waard dus!

Het kloosterleven

Drachten heeft twee kloosters, die beide niet meer actief worden gebruikt als klooster. Het Karmelklooster zit aan de rand van Drachten en was vroeger een vrouwenklooster. Nu worden er interessante rondleidingen gegeven over het leven van de nonnen. Zo was er een heuse discussie over de vraag of de nonnen een televisie mochten. Uiteindelijk kwam de televisie er. De zusters die het hiermee niet eens waren vertrokken naar de zolder van het gebouw, waar ze in complete afzondering de rest van hun leven leidden. Het andere klooster was een Franciscanenklooster en staat in het centrum. Nadat het klooster in de jaren ’80 zijn deuren sloot werd het een gemeentehuis en hierna is het gebouw omgedoopt tot Museum Dr8888. Het museum laat veel kunst zien van Friese kunstenaars zoals Pier Pander (wie kent hem niet) en Sjoerd de Roos.

De Papegaaienbuurt

Als je door de stad loopt en uit het niets een rijtje rood-geel-blauwe huizen tegenkomt weet je dat je in de Papegaaienbuurt bent aangekomen. Deze huizen zijn ontworpen door Cees Rienks de Boer en beschilderd naar een ontwerp van bekende Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg. Voor sommige is de buurt een doorn in het oog, anderen vinden het juist prachtig. 

afbeelding

Dansjes doen op De Kaden

De Kaden, zo wordt ‘the strip’ van Drachten ook wel genoemd. Er is voor elk wat wils; knusse terrasjes waar je tot laat in de avonduren drankjes kan drinken, gezellige café waar je uren kan luisteren naar verhalen van de stamgasten en hippe clubs waar je dansjes kan doen tot het ochtend is. 

Fijn in de file

Na een avondje stappen is er niets fijner om tot twee uur in je bed te blijven liggen, maar de plicht roept natuurlijk. Het is tijd voor de kerk. Ondanks dat Drachten veel verschillende kerken kent is er toch eentje die heel Nederland kent: De Bethel. De kerk is de snelst groeiende gemeente in Nederland en als je de kinderen meetelt bezoeken wel 3500 (!!) mensen deze kerk op een zondag. Daarom 1 tip: vertrek vroeg! Er staat standaard een file in Drachten als de Bethel haar deuren opent. 

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡