Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Kerstachtig Bethlehem

24 december 2017 · Leestijd 3 min

Om vakantie te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons land af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Dit keer een speciale kersteditie waar we een uitstapje maken naar de bijzondere stad: Bethlehem!

Huis van Brood

In het Hebreeuws betekent Bethlehem broodhuis (בית לחם, Beit Lechem). Jezus wordt daar geboren en noemt zichzelf later in zijn leven het levende brood: “Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald; wanneer iemand dit brood eet, zal hij eeuwig leven. En het brood dat ik zal geven voor het leven van de wereld, is mijn lichaam.” Deze uitspraak kijkt vooruit naar het avondmaal. Echt een thema dus: brood.

MEGA KERK

Jezus werd in een nederige stal (waarschijnlijk ergens tussen de rotsen) geboren. Wij mensen kunnen dat niet zo goed handlen, dus hebben we een gigantische kerk gebouwd zo’n 300 jaar na Christus: The Church of the Nativity. Deze kerk wordt door meer dan een miljoen mensen per jaar bezocht. Een ster met 14 punten markeert de exacte plek waar Jezus geboren zou zijn.   

Jesus_birthplace_in_Bethlehem

Kopieergedrag

Er zijn meer dan 20 dorpen en steden in Amerika met de naam Bethlehem. Overal op de wereld zijn Bethlehems te vinden: Wales, Zwitserland, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland. Ook is er een wierde (een terp / kunstmatige heuvel) in Groningen met de naam Bethlehem. Lachen!

WEL plek in de herberg

Op dit moment wonen er zo’n 25.000 mensen in de stad Bethlehem en is het makkelijker om een plekje in de herberg te vinden dan 2000 jaar geleden. Voor 60 euro per nacht met 7 personen slapen op 10 minuten loopafstand van de prachtige Nativity Church TIJDENS de Kerstdagen? Als je snel boekt, is het via AirBnB nog gewoon mogelijk. Jozef en Maria hadden eens moeten weten..

Jozef_en_Maria_vandaag_de_dag

Op stap in Bethlehem

Ga jij voor die goedkope slaapplek en wil jij na Tweede Kerstdag met vrienden op stap in Bethlehem? Google dan niet ‘Op stap in Bethlehem’ want dan krijg je alleen maar liturgieën van Nederlandse Kinderkerstfeesten. Gelukkig heeft deze stad een internationale universiteit, dus studenten die in zijn voor een feestje. Online wordt vooral de partybus aangeraden. Huur met vrienden een bus en rijdt al feestend door de eeuwenoude stad. Helemaal leuk, helemaal feest.  

Woon jij in een ontzettend christelijk dorp / christelijke gemeente? Lachen! Stuur ons interessante inside information (beamredactie@eo.nl) en wie weet komt jouw dorp binnenkort in deze rubriek voorbij. FIJNE KERSTDAGEN!! <3

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡