Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Het wonderschone Nunspeet

12 november 2017 · Leestijd 4 min

Om de zomer te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons landje af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. En vandaag genieten we in… Nunspeet!

Vloeken = verboden

In Nunspeet is het wettelijk verboden om te vloeken. In hoofdstuk C, afdeling 4, artikel C17 van de Algemene Plaatselijke Verordening (voor diegene die research wil doen) staat dat het verboden is om de naam van God te gebruiken op een vloekende manier. De wet heeft vooral een symbolische waarde, aangezien vloekers zich kunnen beroepen op hun recht tot meningsuiting, maar tot nu toe hebben de christelijke partijen in Nunspeet kunnen voorkomen dat de wet wordt afgeschaft.

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ondergedoken op de Veluwe

Gedurende de Tweede Wereldoorlog moesten veel Joden vluchten en onderduiken. Een groep van hen verschuilden zich in de bossen van Nunspeet. Ze bouwden een klein dorp onder de grond en konden op die manier een lange tijd uit de handen van de Duitse bezetters blijven. In 1944 werd het dorp per toeval ontdekt door twee ss’ers, die aan het jagen waren. Het grootste gedeelte van de onderduikers wist te ontkomen, maar acht van hen waren niet zo gelukkig en werden geëxecuteerd. Het verscholen dorp werd verwoest, maar na de oorlog is het herbouwd en in de zomer worden er rondleidingen gegeven.

Het_verscholen_dorp

Nunspeet is the place to be voor surfers

Naast dat de Veluwemeer een prachtig natuurgebied is, is het ook supertoffe plek voor watersporters. Het water is redelijk ondiep en uitermate geschikt voor beginnende en ervaren kite- en windsurfers. Zelf niet zo’n sportfanaat? Dan is het heerlijk toeven op de stranden.

windsurfen

Voetjes van de vloer bij de Buuren

Zin om na een rustgevend dagje op de Veluwe de voetjes van de vloer te doen? De Buuren is de place to be. Bij De Buuren kan alles, ontbijten, lunchen, borrelen en dansjes doen. Eigenlijk zou je er een hele dag kunnen spenderen, mocht je dat willen.

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het geheimzinnige verleden van het Ronde Huis

Fietsers, wandelaars en vogelspotters, normaal zijn dat de toeristen die een bezoek aan Nunspeet brengen. In 2012 liep er opeens een heel ander soort mens rond in de bossen rondom het dorp. Een boekje over het duistere verleden van het Ronde Huis (wat al in 1968 gesloopt is) zorgde ervoor dat Nunspeet een trekpleister werd voor ghost hunters. De verhalen in dat boekje zijn compleet onzin, aldus Nunspeetse historicus Ad Sulman, maar dat weerhield jongeren niet om in de nacht rond te dwalen op de plek waar het gebouw ooit stond, op zoek naar geesten. Gelukkig zijn alle spookverhalen over het Ronde Huis zo goed als ontkracht en is de rust wedergekeerd in Nunspeet.

Het_ronde_huis

Geniet van de natuur in het Noord-Veluws museum

Vind jij al die natuur van de Veluwe ook zo prachtig, maar heb je geen zin om de wandelschoenen aan te trekken? Plan een dagje naar het Noord-Veluws museum. Het museum hangt vol met schilderijen die geïnspireerd zijn door de omgeving en ook nog eens zijn gemaakt door lokale kunstenaars. Genieten in het klein en vind je toch nog motivatie voor een wandeltocht, dan zie je de schilderijen tot leven komen om je heen!

Veluwe_landschap

Woon jij misschien op de Biblebelt en wil je alle hotspots van je woonplaats met ons delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl.

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡