Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Het prachtige Amersfoort

1 oktober 2017 · Leestijd 3 min

Om je vrije tijd te vieren, hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar Nederland af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. Deze week alles over de nieuwe woonplaats van onze stagiaire Nienke: Amersfoort!

Zowel bovengronds als... ondergronds?!

Wanneer je met de fiets naar Dierenpark Amersfoort onderweg bent, kom je langs het asielzoekerscentrum. Maar wat zich daar in de tuin verborgen houdt… Een echte GROT! What?! Vroegâh, was het asielzoekerscentrum een rooms-katholiek retraitehuis. De grot leidt je naar een ondergrondse kapel, die aan Maria is gewijd. Om nou nu gelijk op je fiets te springen is niet heel verstandig. De grot is namelijk afgesloten omdat er asbest aanwezig is. Toch leuk feitje om te weten!

grot_amersfoort

Gekke mascotte

Ook Amersfoort drukt zich uit in het hebben van zo’n schattig knuffelbeestje. ‘Arie Foort’ is zijn naam en voor de diehard Amersfoortsupporters is hij te koop in de VVV-winkel  aan de Lieve Vrouwekerkhof! 

afbeelding

Waar ligt Amersfoort ook al weer?

‘’Hoe goed is jouw topografie, Nienke?’’ hoor ik je vragen. Ik weet het, maar ik heb het echt goed uitgezocht: Amersfoort behoort nog nét tot de Biblebeltstreek en met een totale hoeveelheid van 77 kerken, mag ze zich trots lid noemen. 

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Onze Lieve Vrouwetoren

Elke dag als ik naar huis fiets zie ik aan de prachtige Amersfoortse skyline de Onze Lieve Vrouwetoren de hemel in rijken. Mij is verteld dat zij ook wel ‘De Lange Jan’ wordt genoemd. Waarom? Omdat zo’n katholieke naam als ‘’Onze Lieve Vrouwetoren’’ gewoon écht niet meer kan, dachten ze in Amersfoort.

afbeelding

HA, bier!

Voor alle studenten onder ons een wel héél fijn feitje: Amersfoort is een echte bierstad! Dankzij het schone water wat binnen kwam, telde de stad zo’n 100 bierbrouwerijen! Helaas, zijn heel veel hier van niet meer werkzaam. Gelukkig bestaat er nu zoiets als een supermarkt!

De weergave van deze giphy vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡