Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Het paradijselijke Nieuw-Lekkerland

20 augustus 2017 · Leestijd 3 min

Om de zomer te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons land af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. Deze week alles over hét paradijs van de Biblebelt: Nieuw-Lekkerland!

1 kerk per 1000 mensen!

Er staan 10(!) kerken in Nieuw-Lekkerland terwijl er maar 10.000 mensen wonen. Dit betekent dat als 1000 mensen zich in elk kerkgebouw proppen, iedereen in het dorp een zondagsdienst mee kan pakken. Dit is een lijstje van alle Nieuw-Lekkerlandse kerken. 

Lekkere naam hoor

Nieuw-Lekkerland was eerst een moeras en in de 10e eeuw dachten de inwoners: laten we er een dorp van maken door het uit te graven. Ze noemde hun dorp Leckerlant en later Nieue-Leckelandt omdat verderop een dorpje al Oud-Leckelant (nu Lekkerkerk) heette. In 1903 werd het officieel Nieuw-Lekkerland.  

Werelderfgoed attractie

3 minuten lopen vanaf Nieuw-Lekkerland vind je Kinderdijk. Je weet wel, al die molens op een rijtje. En niet zomaar 19 molens, maar werelderfgoed hè? Vroeger werden de molens gebruikt om water uit het moerasgebied te halen, tegenwoordig zijn ze een populaire toeristische attractie. Je kunt hier prachtig een rustig zondagmiddagwandelingetje maken tussen de Aziaten.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Christenen aan de MACHT

De zondagsrust is een feit want SGP en ChristenUnie vormen vrijwel altijd meer dan de helft van het aantal gemeenteraadszetels in de gemeente. Nieuw-Lekkerland heeft zelfs een officieel vloekverbod gehad.

HONGER OP ZONDAG

Honger op zondag en vergeten op zaterdag naar de supermarkt te gaan? Wat nu? Gelukkig zijn er twee pizzeria’s in het dorp die allebei op zondag bezorgen. Yes. Als je er geen moeite mee hebt, zeker een aanrader!  

Nou dames en heren, wie wil er nou niet naar Nieuw-Lekkerland? En als het je allemaal even te veel wordt, kun je nog in een halfuur naar Dordrecht of Rotterdam vluchten. Ook leuk.

Woon jij op de Biblebelt en wil je alle hotspots van je woonplaats met ons delen? Vinden we leuk! Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl. Deze editie is mogelijk gemaakt door Elisa van Dam en Kirsten van der Ham
Afbeelding: zoom.nl

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡