BIBLEBELT CITY GUIDE: Het heerlijke Katwijk aan Zee
Om je vrije tijd te vieren, hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar Nederland af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. Deze week vertellen we je alles over het heerlijke Katwijk aan zee.
Het strand en de zee
Sinds de 20ste eeuw is Katwijk aan Zee een van bekendste bladplaatsen in Nederland. In de zomer wordt er na hartenlust gezwommen, gesurft en van de zon genoten, maar ook in de andere seizoenen kan je natuurlijk genieten van die heerlijke zilte lucht. Als het een beetje waait zit de hele zee vol met fanatieke kitesurfers en op het strand wandelen dagjesmensen om even helemaal ‘uit te waaien’.
De witte kerk
Pal aan de boulevard in Katwijk staat de Andreaskerk, die door de Katwijkers ook wel de oude- of de witte kerk genoemd wordt. De kerk werd al in 1461 gebouwd en heeft daarom een hele geschiedenis. Zo is de kerk geplunderd door Watergeuzen, was het gebouw een tijdje geen kerk, maar wel een rederij, en heeft een slimme aannemer in de Tweede Wereldoorlog de toren eraf gesloopt om ervoor te zorgen dat de Duitsers niet de hele kerk zouden platgooien.
Paal 14
Een begrip in Katwijk is het strandpaviljoen ‘Paal 14’. Ze organiseren supertoffe strandfeestjes, maar je kan er natuurlijk ook gewoon heen na een heerlijke dag op het strand of in de duinen. Voordeel: ze hebben geen sluitingstijd. Blijf net zo lang totdat je er genoeg van hebt, is de insteek van dit gezellige tentje aan de zee.
Het Katwijks
“Van wie ben je der ien,” oftewel: bij welke familie hoor jij? In Katwijk spreken nog heel veel mensen in het Katwijks dialect. Het dialect lijkt een beetje op andere dialecten van Zuid-Holland zoals het Schevenings en het Noordwijks. De letter w wordt bijvoorbeeld uitgesproken zoals de Engelsen de w uitspreken (als in what of wet). In de middeleeuwen sprak heel Nederland zo de w uit, maar alleen de Katwijkers hebben het behouden.
De vuurtoren
De op een na oudste vuurtoren van Nederland staat ook in Katwijk. Al in 1605 maakten de Katwijkers gebruik van een zogenaamde ‘vissersbaken’. Het licht werd alleen gebruikt als en in de nacht vissers van de eigen vloot op de zee waren. Die vuurtoren is door kustafbraak weggegleden, maar de nieuwe vuurtoren bevat delen van de oude en dus mag deze vuurtoren zich met trots een van de oudste vuurtorens noemen. In de zomer is de vuurtoren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de duinen en de zee.
Eterij Neefies
Het kleinste restaurantje in Katwijk is Neefies. Het eten wordt ‘hoops’ geserveerd, wat eigenlijk gewoon inhoudt dat je lekker veel op je bord krijgt. De menukaart verwijst flink naar de historie van de Katwijkse taal en oude benamingen met natuurlijk een klein beetje humor.
Woon jij in de Biblebelt en wil je dat jouw stad bij ons in de spotlight wordt gezet? Deel het met ons! Mail naar beamredactie@eo.nl
Geschreven door
Melissa